Radikali: Evo koga sve finansiraju američke findacije

Izvor: Blic, 02.Feb.2016, 16:34   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Radikali: Evo koga sve finansiraju američke findacije

Srpska radikalna stranka (SRS) saopštila je danas da "američka vlada, preko brojnih fondacija bliskih vladajućim strukturama, finansira institucije i medije koji otvoreno zagovaraju dalje rasparčavanje Srbije".

Iz SRS ističu da se na sajtu američkog Fondacija centra nalazi baza podataka o donacijama iz američkih organizacija ka ostatku sveta a, između ostalog, i podatak da je u proteklih 10 godina nevladinom sektoru u Srbiji uplaćeno 35 miliona dolara od 39 fondacija. >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic <<

Najveći donatori srpskog civilnog društva su fondacije "Čarls Stjuart Mot", Fondacija za otvoreno društvo, čiji je osnivač Džordž Soroš i Fond braće Rokfeler.

Najviše novca u poslednjih 10 godina u Srbiji (3,78 miliona dolara) dobio je Fond za humanitarno pravo, tvrdi SRS pozivajući se na podatke Fondacija centra.

Značajne količine novca dodeljene su organizacijama - Inicijativa mladih za ljudska prava (1,17 miliona dolara), Beogradski fond za političku izuzetnost (984.000 dolara), Građanska inicijativa (846.000 dolara), Žene u crnom (576.000 dolara).

Iz SRS navode da je Centar za nenasilnu akciju "Kanvas" dobio 2,7 miliona dolara od američko-belgijskih donacija u periodu od 2009. do 2014. godine.

- Svim navedenim organizacijama zajedničko je otvoreno antisrpsko delovanje, promovisanje teze da su Srbi genocidan narod i podrška otcepljenju Kosova - ističu radikali.

Donacije medijima, novinarskim udruženjima i organizacijama prethodnih godina su pristizale od Nacionalne zadužbine za demokratiju (NED) i Fonda braće Rokfeler.

Prema podacima Fondacija centra, poslednjih godina najviše američke pomoći dobilo je Nezavisno društvo novinara Vojvodine (NDNV), kojem je američki NED uplatio 242.000 dolara od 2012. do 2014. godine.

Ogroman dio sredstava izdvojen je i za finansiranje otvoreno antisrpskih portala, kao što su "Autonomija" i "E-novine", navodi u saopštenju SRS-a.

- Smatramo da je jedini put koji omogućava Srbiji da opstane teritorijalno, politički i ekonomski, saradnja sa Rusijom, Kinom i državama koje neće vršiti nikakav politički pritisak na Srbiju ili zahtevati bilo šta što je protivno interesima države Srbije i, što je posebno važno, neće se mešati u unutrašnje stvari Srbije - poručuju iz SRS.

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.