Izvor: B92, 18.Feb.2009, 16:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Radić traži odštetu od države

Beograd -- Miroslav Radić, koga je Haški tribunal oslobodio optužbi, traži od Srbije odštetu od 50 miliona dinara za četiri i po godine provedene u pritvoru u Hagu.

Bivši kapetan Jugoslovenske narodne armije Miroslav Radić, koga je Haški tribunal oslobodio optužbi za ratne zločine u Vukovaru, traži od Srbije odštetu za vreme provedeno u pritvoru. Zahtev nema osnova jer proces nije vođen u Srbiji, tvrde >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << u Repuličkom javnom pravobranilaštvu.

Prvi haški optuženik iz Srbije za koga je u Hagu ustanovljeno da nije kriv - Miroslav Radić - smatra da bi Srbija trebalo da ga obešteti sa oko 50 miliona dinara za više od četiri godine provedene u pritvoru.

Da mu je suđeno u Srbiji, Radić bi dobio odgovarajuću nadoknadu, tvrde njegovi advokati, pozivajući se na Zakon o krivičnom postupku.

Pošto je Srbija Zakonom o saradnji sa Tribunalom pristala da pravo suđenja njenim državljanima prenese na Sud u Hagu, haški proces sa presudom mora se posmatrati kao da ga je vodilo domaće pravosuđe, insistiraju advokati.

Radić kaže da se na tužbu odlučio posle neuspelih pokušaja da problem reši dogovorom.

Na pripremnom ročištu koje je održano u Palati pravde, Republičko javno pravobranilaštvo, koje se pred sudom pojavljuje u ime Srbije, zatražilo je da se zahtevi Radića odbace.

Prema rečima Vere Prčić, nema osnova za tvrdnju da je Srbija, zbog saradnje sa Tribunalom, automatski nadležna da obešteti Radića kada to već ne može da učini taj sud.

Pošto Radiću nije suđeno u Srbiji, on ne može od države da traži nadoknadu.

Na pitanje Radićevih advokata ko je nadležan da ga obešteti ako to nisu Tribunal i Srbija, Pričićeva je iznela lični stav da bi o tome, eventualno, mogao da odluči Savet bezbednosti, osnivač Haškog suda.

U nastavku procesa, Prvi opštinski sud tražiće od Nacionalnog saveta za saradnju sa Hagom da dostavi dokumentaciju u vezi sa slučajem Radić, jer tužilac insistira da i ona dokazuje da je Srbija bila angažovana u slučaju Radić, sve do momenta kada mu je izrečena presuda.

MIroslav Radić kaže da živi od vojne invalidske penzije i da nije dobio pomoć države, koju je očekivao po povratku iz Haga.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Radić traži odštetu od 50 miliona dinara

Izvor: Mondo, 18.Feb.2009

Pred Prvim opštinskim sudom održano ročište po tužbi kapetana u penziji bivše JNA Miroslava Radića, kojom od države Srbije traži odštetu od 50 miliona dinara zbog 4,5 godine koje je proveo u pritvoru Haškog tribunala.

Nastavak na Mondo...

Radić traži odštetu od Srbije zbog pritvora u Hagu

Izvor: Blic, 18.Feb.2009

Pred Prvim opštinskim sudom u Beogradu danas je održano pripremno ročište po tužbi kapetana u penziji bivše JNA Miroslava Radića, kojom od države Srbije traži odštetu od 50 miliona dinara zbog 4,5 godine koje je proveo u pritvoru Haškog tribunala, pred kojim je oslobođen optužbi...Radić...

Nastavak na Blic...

Strugar u petak na slobodi

Izvor: RTS, 18.Feb.2009

General Pavle Strugar, koga je Haški tribunal osudio na sedam i po godina zatvora, biće pušten u petak nakon što je u pritvoru proveo dve trećine kazne, potvrdio je njegov advokat. ..Nakon odsluženja dve trećine kazne, general bivše Jugoslovenske narodne armije Pavle Strugar iz zatvora će biti...

Nastavak na RTS...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.