Rade Bulatović ne vodi regionalno telo za hvatanje haških begunaca

Izvor: Politika, 24.Nov.2007, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Rade Bulatović ne vodi regionalno telo za hvatanje haških begunaca

Informacija da je Rade Bulatović, direktor Bezbednosno-informativne agencije (BIA), postavljen za vođu regionalne koordinacije u potrazi za haškim optuženicima, koju je u poslednjem broju objavio zagrebački nedeljnik "Globus", nije tačna, kažu sagovornici "Politike".
Koordinator za sprovođenje akcionog plana za hapšenje haških begunaca i srpski tužilac za ratne zločine Vladimir Vukčević rekao je juče za naš list da nije upoznat sa tim da je formirano nekakvo regionalno telo koje >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << se bavi potragom za odbeglim optuženicima za ratne zločine, a po prirodi posla bi morao da zna za to.

Ne precizirajući iz kojih izvora im je dostavljena informacija. "Globus" je objavio da je početkom novembra u Hagu održan sastanak, na kojem je Karla del Ponte, glavni tužilac tribunala, razgovarala sa predstavnicima bezbednosnih službi Srbije - Radetom Bulatovićem, Crne Gore - Duškom Markovićem, direktorom Agencije za nacionalnu bezbjednost (ANB), i Bosne i Hercegovine - Almirom Džuvom, direktorom Obaveštajno-sigurnosne agencije (OSA). Sastanku nisu prisustvovali predstavnici hrvatske Sigurnosno-obaveštajne agencije (SOA) koja, kako je posebno naglasio "Globus", "ne opstruira rad haških istražitelja ", što se, prema njihovom pisanju, "nikako ne može tvrditi za predstavnike BIA i ANB".

"Globus", u nastavku teksta, tvrdi da je u Hagu odlučeno da ulogu glavnog koordinatora za hvatanje Ratka Mladića, Radovana Karadžića, Gorana Hadžića i Stojana Župljanina, preuzme Bulatović, a da njegov asistent bude Duško Marković, iz crnogorske ANB.

"Globus" dalje navodi da neki izvori smatraju da je postavljanje Bulatovića na ovu, kako se na osnovu izjave Vukčevića čini, izmišljenu funkciju, zapravo očajnički potez Karle del Ponte, na koji je ona "prisiljena, jer nema potporu glavnih država međunarodne zajednice". Drugi sagovornici "Globusa", međutim, smatraju da je postavljanje Bulatovića i Markovića zapravo bila ideja njenog pomoćnika Patrika Lopeza koji se, navodno, želi dokazati budućem šefu Seržu Bramecu, čiji se dolazak, prema navodnim izvorima ovog zagrebačkog nedeljnika, u Hagu doživljava kao poraz tužilaštva za ratne zločine.

Izvori "Politike" potvrđuju da je početkom novembra u Hagu došlo do sastanka između Karle del Ponte i šefova obaveštajnih službi tri zemlje iz regiona. Naši izvori kažu da se na sastanku nije govorilo o izboru koordinatora i njegovog pomoćnika, već o daljim operativnim akcijama na pronalaženju haških begunaca.

Sagovornici našeg lista su naveli da predstavnici obaveštajne službe Hrvatske nisu došli na sastanak u Hag, jer su navodno ljuti na Tribunal zbog izrečenih kazni u slučaju "Vukovarska trojka".

Olga Kavran, portparol Karle del Ponte, nije juče u razgovoru za "Politiku" direktno potvrdila da je sastanak u Hagu održan. Ona je rekla da se sastanci tužilaštva za ratne zločine i službi koje mogu da uhapse begunce, stalno održavaju, ali su detalji tih sastanaka tajna.

- Nikada ne komentarišemo stvari operativne prirode i svaka aktivnost na tom planu je dobrodošla - ponovila je Kavranova, opšte poznati stav tužilaštva haškog tribunala.

Neke informacije govore da je u Hagu čak razgovarano i tome da je jedan haški begunac lociran, ali potvrde tog podatka nije moguće dobiti. Na pitanje o tim navodnim informacijama, Kavranova je odgovorila:

- Čekamo bilo kakve rezultate i nadamo se da će do hapšenja uskoro doći.

Izvori našeg lista kažu da je hrvatski "Globus" pogrešno objavio podatke o navodnom formiranju regionalnog tela za potragu za haškim beguncima, jer je najverovatnije pomešao dve naizgled iste informacije o srpskoj tajnoj službi i da ih spojio u jedan tekst. Naime, BIA je prvog novembra preuzela jednogodišnje predsedavanje Asocijacijom obaveštajnih službi jugoistočne Evrope. To je multilateralna asocijacija čiji je cilj bolja razmena informacija i saradnja susednih zemalja. U Asocijaciji su, pored srpske obaveštajne službe, tajne službe zemalja od Slovenije do Turske.



[objavljeno: ]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.