Računaju štetu od sovjetske okupacije

Izvor: Akter, 06.Nov.2015, 19:34   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Računaju štetu od sovjetske okupacije

Tri baltičke zemlje će "naučno" izračunati gubitke koje su imale zbog gotovo pet decenija sovjetske okupacije, kako bi mogle da traže odštetu od Rusije, najavio je danas ministar pravde Estonije Urmas Rejnsalu

Rejnsalu je rekao da će zahtev Estonije, Letonije i Litvanije biti pravno opravdan, jer se Rusija proglasila naslednikom Sovjetskog Saveza posle raspada SSSR-a 1991. godine.

Baltičke države su i ranije govorile o odšteti, ali nikada nisu iznosile precizan >> Pročitaj celu vest na sajtu Akter << iznos.

Rejnsalu i njegove kolege iz Letonije i Litvanije potpisali su u četvrtak zajedničku deklaraciju u kojoj navode da će proceniti štetu "na naučno opravdan način".

Sovjetski Savez je 1940. godine okupirao baltičke države, koje su zatim pale pod nacističku vladavinu. Posle tri godine, 1944. SSSR je ponovo preuzeo vlast nad tim teritorijama.

Nastavak na Akter...






Povezane vesti

ZBOG STALJINOVE OKUPACIJE Baltičke zemlje traže odštetu od Rusije

Izvor: Blic, 07.Nov.2015, 01:01

Estonija, Letonija i Litvanija će "naučno" izračunati gubitke uzrokovane u skoro pet decenija dugoj sovjetskoj okupaciji, kako bi mogle tražiti odštetu od Rusije, saopštio je danas estonski ministar pravde Urmas Reinsalu...U izjavi se navodi da je ovo "potraživanje" pravno opravdano, s obzirom...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Akter. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Akter. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.