RTS obustavlja prenose sednica?

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 12.Feb.2009, 22:38   (ažurirano 02.Apr.2020.)

RTS obustavlja prenose sednica?

BEOGRAD - Direktor Radiotelevizije Srbije (RTS) Aleksandar Tijanić zakazao je za sutra u 11 časova Kolegijum medijskog Javnog servisa Srbije sa jednom tačkom dnevnog reda - obustava direktnih prenosa sednica parlamenta.

Tijanić je, kako prenosi RTS, zakazao sastanak kolegijuma posle današnjih događaja u srpskom parlamentu, gde je poslanik Srpske radikalne stranke Srboljub Živanović udario bivšeg kolegu Igora Bečića, koji je prešao u Srpsku naprednu stranku.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine <<
Na kolegijumu će biti razmatrana obustava direktnih prenosa sednica parlamenta, sa predlogom da bilo koja druga TV sa nacionalnom frekvencijom preuzme te prenose.

Obrazlažući zakazivanje sednice, Tijanić je rekao da građanima niko ne može da naredi da svojim novcem finansiraju direktne prenose zasedanja skupštine na kojima se "ne donose neophodni zakoni, govori van dnevnog reda, poslanici fizički obračunavaju, propagira govor mržnje i u parlamentu neupitno vrše krivična dela" .

Todorović: Samo se traže razlozi za ukidanje prenosa

Šef poslaničke grupe Srpske radikalne stranke (SRS) Dragan Todorović izjavio je večeras da se na svaki mogući način traži razlog za ukidanje direktnih televizijskih prenosa Skupštine.

"To je scenario planiran još ranije", rekao je Todorović agenciji Beta povodom najave da će Kolegijum RTS-a sutra razmatrati odluku o ukidanju direktnih televizijskih prenosa.

Todorović je ocenio da je neverovatno što se vodi "orkestrirani napad na SRS".

On je rekao da je predsednik Srbije Boris Tadić rešio da "uvede diktaturu i da za to ima nalog Evropske unije".

"Sutra ćete videti kako ćemo reagovati na eventualnu odluku o ukidanju prenosa", kazao je Todorović.

Ostojić: LDP se zalaže za red u parlamentu

Poslanik Liberalno-demokratske partije (LDP) Zoran Ostojić izjavio je večeras da se ta stranka zalaže za red u Skupštini Srbije, bez obzira na direktne TV-prenose sednica.

"Mi smo za red, usvajanje evropskih zakona, bez obzira na direktne prenose", rekao je Ostojić agenciji Beta.

On je dodao da je na vladajućoj većini odgovornost da obezbedi normalan rad Skupštine.

Filipovski: Vladajuća koalicija želi mrak u Srbiju

Potpredsednica Nove Srbije (NS) Dubravka Filipovski optužila je vladajuću koaliciju da planira da po svaku cenu obustavi javnost rada Skupštine Srbije.

"Izbrisati javnost rada Skupštine je udar na demokratiju. Posledice će biti dalekosežne jer će se prozor demokratije ugasiti. Javnost treba da vidi sve što se dešava u Skupštini, ali vladajuća koalicija koristi svaku situaciju kako bi ponovo uvela mrak u Srbiju i sakrila njeno nejedinstvo (vladajuće koalicije)", kazala je Filipovski agenciji Beta.

Ona je rekla da to nije uspelo ni Slobodanu Miloševiću, i da neće uspeti ni sada.

Vučić: SNS za direktne prenose sednica Skupštine

Zamenik predsednika Srpske napredne stranke (SNS) Aleksandar Vučić izjavio da ta stranka osuđuje nasilje u Skupštini i smatra da i dalje treba direktno prenositi skupštinske sednice na televiziji.

On je agenciji Beta rekao da su direktni prenosi potrebni jer tako građani Srbije najbolje vide kako stranke zastupaju njihove interese.

Vučić je rekao da će se u slučaju ukidanja prenosa naprednjaci tome suprotstaviti "politički i civilizovano".

"Mi nismo u Skupštini samo zbog televizijskih prenosa", rekao je Vučić.

Aligrudić: Namera vladajuće koalicije da ukine prenose

Šef poslaničke grupe Demokratske stranke Srbije (DSS) Miloš Aligrudić izjavio je večeras da je i ranije bilo poznato da vladajuća koalicija namerava da ukine TV-prenose sednica Skupštine Srbije.

"Ceo cirkus oko skupštinskog tela koje treba da sa RTS komunicira da bi navodno bio postignut dogovor o televizijskim prenosima, je farsa u organizaciji Demokratske stranke sa ciljem da se ukinu prenosi", rekao je Aligrudić agenciji Beta.

On je rekao da je namera ukidanja prenosa "očigledan" način vladanja SPS iz 1990-ih godina.

"Ponovo se uspostavlja lična diktatura koja ima svoje zadatke koji su podudarni sa zadacima stranih mentora i tajkuna", ocenio je Aligrudić.

On je rekao da je u Skupštini porasla napetost što je "režirala DS" radi rušenja dostojanstva Skupštine.

Aligrudić je ocenio i da vladajućoj koaliciji nije stalo do jedinstva o državnim pitanjima.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.