RT: Zapad nije spreman da vodi „beskrajni rat“ protiv Rusije – Mađarska

Izvor: Vostok.rs, 18.Feb.2024, 00:16

RT: Zapad nije spreman da vodi „beskrajni rat“ protiv Rusije – Mađarska

Zapad nije spreman da snabdeva Ukrajinu oružjem za njen sukob sa Rusijom na neodređeno vreme, izjavio je mađarski ministar odbrane Kristof Šalaj-Bobrovnički u obraćanju na Forumu poslovnih lidera u Budimpešti u petak.
Kijev je od svojih zapadnih pristalica tražio više finansiranja i naoružanja, jer se suočava sa ozbiljnom nestašicom osoblja i municije na linijama fronta. Međutim, EU tek treba da finalizuje svoj sledeći paket pomoći Kijevu, dok američki zakonodavci nisu uspeli da odobre dodatna sredstva za Ukrajinu pre odlaska na zimsku pauzu ranije ove nedelje. Prema Šalaj-Bobrovničkim, „mi, Zapad, vodimo rat [protiv Rusije] u kome se Ukrajinci bore zapadnim novcem, zapadnim oružjem i zapadnom municijom“. On je, međutim, naglasio da u pogledu sistema naoružanja, municije i drugih zaliha, Zapad nije strateški spreman da preuzme „naizgled beskonačan rat“. Nazvavši ukrajinski sukob „strašnim masakrom“, on je tvrdio da je promenio odnos snaga i ekonomsku situaciju u Evropi. Prema Šalaj-Bobrovničkim, dok Mađarska nastavlja da se opire isporuci oružja Ukrajini i „neće promeniti ovu poziciju ni pod kakvim pritiskom“, zemlja treba da ojača sopstvenu vojnu snagu kako bi se zaštitila od spoljnih pretnji. Mađarska je zauzela neutralan stav o sukobu, pozivajući na hitan prekid vatre i početak mirovnih pregovora. Budimpešta je takođe kritikovala sankcije Brisela Moskvi, tvrdeći da one više štete EU nego Rusiji, s obzirom na ekonomske probleme sa kojima se blok suočavao u protekle dve godine, uključujući skok inflacije i pad ekonomskog rasta. Mađarska se protivila potezu EU da Kijevu obezbedi dodatnih 50 milijardi evra (54 milijarde dolara) pomoći, ali je na kraju ukinula svoj veto usred pritiska Brisela. Očekuje se da će paket odobriti Evropski parlament do kraja meseca. Rusija je osudila zapadne isporuke oružja Ukrajini, upozoravajući da će dalja vojna pomoć Kijevu samo produžiti sukob.       Poštovani čitaoci, na našem Telegram kanalu možete pratiti sve vesti o specijalnoj operaciji Oružanih snaga Ruske Federacije u Ukrajini, kao i o dešavanjima u Donjeckoj i Luganskoj Narodnoj Republici. Takođe, možete pogledati video snimke, karte i fotografije koje stalno pristižu.
Naš Telegram kanal - https://t.me/vostokvesti
Izvor: RT (ž)

Nastavak na Vostok.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.