RT: Vreme je za odbacivanje dolara – kubanski predsednik

Izvor: Vostok.rs, 01.Jun.2023, 02:35

RT: Vreme je za odbacivanje dolara – kubanski predsednik

 
Odustajanje od američkog dolara oslobodiće zemlje u razvoju od Vašingtonskih „sankcija, ucena, agresije i klevete“, izjavio je kubanski predsednik Migel Dijaz Kanel za RT u ekskluzivnom intervjuu koji će biti emitovan u četvrtak.
Status dolara kao svetske rezervne valute omogućava SAD da sprovode „agresivnu hegemonističku politiku izgradnje zidova, uvođenja kaznenih sankcija, ucena, agresije i klevete“, izjavio je Diaz Kanel. Protiv ove politike – zbog koje je Kuba bila pod embargom već šest decenija od strane SAD – Dijaz Kanel je dodao da „BRIKS pruža briljantnu alternativu za ekonomsku integraciju, posebno za ekonomije u razvoju“. Od kada je prvi put skovan 2001. godine, BRIKS je prerastao iz akronima za pet ekonomija u usponu – Brazil, Rusiju, Indiju, Kinu i Južnu Afriku – u neformalni savez koji je pretekao blok G7 predvođen SAD u svom udelu u globalnom BDP-u. Ima sopstvenu razvojnu banku, a među 19 potencijalnih članica ubraja Saudijsku Arabiju, Iran i Argentinu. Usred poziva na zajedničku valutu BRIKS-a za izmirenje trgovinskih računa, članovi grupe su počeli da više vode bilateralne trgovine u sopstvenim valutama, izbegavajući američki dolar. „Verujem da moramo da prepoznamo vodeću ulogu Rusije u oblikovanju ovog multipolarnog sveta“, izjavio je Dijaz Kanel, navodeći da će nastavak „dedolarizacije“ dovesti do „inkluzivnije i obostrano korisnije trgovine“ za one koji odbacuju američke „laži i prazna obećanja“. Iako Kuba nije članica grupe BRIKS, ova ostrvska država je blizak partner Rusije još od vremena Sovjetskog Saveza, a trgovina između Moskve i Havane se prošle godine utrostručila na 452 miliona dolara. Zamenik ruskog premijera Dmitrij Černišenko posetio je Kubu prošle nedelje, gde je najavio da ruske firme planiraju više ulaganja u turistički sektor zemlje. „U ovakvim trenucima dobijamo prijatelje iz drugih zemalja koji nas podržavaju u stvarnim akcijama i pod uslovima koji nisu štetni po našu nezavisnost“, izjavio je Dijaz Kanel za RT. Ceo intervju RT-a sa kubanskim liderom emitovaće se u četvrtak.     Poštovani čitaoci, na našem Telegram kanalu možete pratiti sve vesti o specijalnoj operaciji Oružanih snaga Ruske Federacije u Ukrajini, kao i o dešavanjima u Donjeckoj i Luganskoj Narodnoj Republici. Takođe, možete pogledati video snimke, karte i fotografije koje stalno pristižu.
Naš Telegram kanal - https://t.me/vostokvesti
Izvor: RT

Nastavak na Vostok.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.