RT: Ultimatum Kataru je napad na suverenitet i nezavisnu spoljnu politiku - Doha

Izvor: Vostok.rs, 24.Jun.2017, 11:50   (ažurirano 02.Apr.2020.)

RT: Ultimatum Kataru je napad na suverenitet i nezavisnu spoljnu politiku - Doha


Izvor: 
VostokRT

Katar je saopštio da je ultimatum od 13 zahteva zemalja Zaliva i Egipta kao preduslova za nastavak diplomatskih veza i neophodnog ekonomskog rasterećenja nije "razumno" niti "realno", te da krši suverenitet zemlje i spoljnu politiku.

"Ova lista zahteva potvrđuje ono što je Katar govorio od samog početka - ilegalna blokada nema nikakve veze sa borbom protiv terorizma, već je ograničavanje katarskog suvereniteta i podrivanje naše spoljne politike", rekao je Šeik Saif Al Tani, direktor katarske vladine kancelarije za komunikacije.
 

On je naglasio da se zahtevi trenutno razmatraju, ali samo "iz poštovanja prema našoj braći u Kuvajtu", čiji je emisar dostavio zahteve u petak od strane Saudijske Arabije.

Al Tani je takođe napomenuo da zahtevi ne ispunjavaju kriterijume SAD-a i Velike Britanije kao "razumne i realne mere".

Katarsko ministarstvo spoljnih poslova je saopštilo će uskoro doneti zvanični odgovor.

"Država Katar trenutno proučava ovaj dokument, zahteve sadržane u njemu i osnove na kojima su doneseni, kako bi pripremili odgovarajući odgovor", rekao je ministar.

U petak su Saudijska Arabija, Egipat, Bahrein i Ujedinjeni Arapski Emirati - koji optužuju Katar kao sponzora terorizma - predali listu-ultimatum od 13 zahteva, koji između ostalog zahtevaju da Doha smanji odnose sa Iranom, zatvori TV kanal "Al Džaziru", kao i da zatvori vojnu bazu u kojoj se nalaze turske trupe.

"Mi u "Al Džaziri" verujemo da je bilo koji poziv za zatvaranje "Al Džazire" nije ništa drugo do pokušaj da se utiša sloboda izražavanja u regionu i da se uguši ljudsko pravo na informisanje", saopštio je TV kanal "Al Džazira".

"Prihvatanjem tih zahteva i uslova, Katar će biti podložan međunarodnoj odgovornosti i kršenju svojih obaveza u vezi sa konvencijama o ljudskim pravima", saopštio je komitet za ljudska prava Katara.

Dohi je ostavljeno deset dana da se povinuje ultimatumu, inače će države koje predvodi Saudijska Arabija nastaviti svoju diplomatsku izolaciju i ekonomsku blokadu zemlje koja je počela 5. juna.



 

Ministar spoljnih poslova Ujedinjenih Arapskih Emirata pozvao je Katar da ispuni zahteve.

"Biće pametnije da Katar ozbiljno razmotri zahteve i zabrinutost suseda, ili će se u suprotnom nastaviti izolacija", saopštio je Anvar Gargaš na Tvitteru, dodajući da je "kriza duboka".

U međuvremenu, Vašington, koji je prethodno ispitivao motive ovih odnosa, saopštio je da su sve strane uključene u rešavanju pat pozicije.

"Verujemo da je to porodično pitanje", izjavio je u petak portparol Bele kuće Šon Spejserer.

"Ovo je nešto što oni žele, i trebali bi, da to urade između sebe."

Zbog sve većih diplomatskih aktivnosti i optužbi, UN su ponudile svoju pomoć u posredovanju između zemalja.

"Nadamo se da će zemlje između sebe rešiti situaciju kroz dijalog", saopštila je portparol UN-a Eri Kaneko.

"Mi smo spremni da pomognemo ako se to zatraži od nas".

Kako se kriza razvija, američki državni sekretar Reks Tilerson je pozvao katarskog ministra spoljnih poslova Šeika Mohameda bin Abdulrahmana Al Tanija da razgovara sa njim o ovom pitanju.

Kriza je pokrenuta početkom juna nakon izveštaja koji je objavila Katarska novinska agencija, a u kojem Emir zemlje Tamim bin Hamad Al Tani kritikuje anti-iransku retoriku Saudijske Arabije. Agencija je odmah uklonila izveštaj, te je posle saopšteno da je sajt "hakovan" od strane "susednih" država koje su potom iskoristile izveštaj kao izgovor za nametanje ekonomske blokade Katara.

Nastavak na Vostok.rs...






Povezane vesti

Katar odbacio zahtjeve kao nerazumne i neostvarive

Izvor: SandzakPress.net, 25.Jun.2017, 03:47

Službena Doha razmatra zahtjeve i priprema službeni koji će uputiti Kuvajtu, koji je preuzeo ulogu medijatora u zaljevskoj krizi. Katar je odbacio popis zahtjeva zemalja koje su uvele blokadu kao nerazumne i neostvarive. Iz katarske vlade poručuju kako sankcije nemaju nikakve veze s borbom protiv...

Nastavak na SandzakPress.net...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.