RT: Ukrajina ide ka „autoritarizmu“ – gradonačelnik Kijeva

Izvor: Vostok.rs, 22.Jan.2024, 09:56

RT: Ukrajina ide ka „autoritarizmu“ – gradonačelnik Kijeva

 
Ukrajina sve više ide ka autoritarnoj vlasti pod predsednikom Volodimirom Zelenskim i njegovom administracijom, izjavio je gradonačelnik Kijeva Vitalij Kličko za kanadski The Globe and Mail u intervjuu objavljenom u petak. Vlada je u velikoj meri uspostavila svoju kontrolu nad nacionalnim medijima, ne ostavljajući gotovo nikakav prostor za alternativna gledišta, i počela je da smenjuje izabrane lokalne zvaničnike, izjavio je on.
Glavni ukrajinski TV emiteri emituju jednu emisiju poznatu kao Telemaraton ujedinjenih vesti skoro od početka tekućeg sukoba između Moskve i Kijeva u februaru 2022. Program se uglavnom sastoji od vesti uživo i intervjua. Prema Kličku, to je omogućilo Kijevu da uspostavi „monopol nad informacijama“. Gradonačelnik je tvrdio da sadržaj emisije „kontroliše“ vlada i da bilo kakvo neslaganje ili kritičnost tamo jednostavno nije dozvoljeno. „Objektivne, istinite informacije su veoma važne za društvo, a monopol nad informacijama, pretpostavljam, nije dobar“, izjavio je on. Takođe, dodao je da značajan deo ukrajinskog društva „ne razume tačno šta se dešava na prvim linijama fronta“, budući da emisija naglašava ukrajinske vojne uspehe dok umanjuje neuspehe. „Zabrinuti smo da su neke vladine institucije bile umešane u tu represiju nad slobodnim medijima“, objasnio je Kličko i priznao da je Zelenski navodno obratio pažnju na pitanje progona novinara u Ukrajini. Lista Kličkovih zabrinutosti ne završava se na medijima, jer je, prema njegovim rečima, vlada iskoristila i vanredno stanje da zameni više od 200 gradonačelnika i predsednika lokalnih saveta vojnim upravnicima. „Gradonačelnike i načelnike opština biraju građani, a smenjuju ih ljudi koji se postavljaju sa vrha. Zato se brinem“, izjavio je bivši svetski šampion u boksu koji je postao političar. „Pokret, ono što sada vidimo, ne mogu reći da je demokratija. Miriše na… na autoritarizam“, izjavio je Kličko, dodajući da „neki ljudi“ u vladi „žele da sve bude centralizovano“ i nastoje da konsoliduju vlast u svojim rukama. Nikoga nije posebno imenovao i takođe je naveo da „ne može da kaže njihova imena“. Kličko je dospeo na svoju poziciju ubrzo nakon ukrajinskog puča na Majdanu 2014. i ostao je jedan od retkih političara koji su postali istaknuti pod prethodnikom Zelenskog, Petrom Porošenkom, i zadržali svoje funkcije do sada. Tokom proteklih meseci, odnosi između gradonačelnika glavnog grada i centralne vlade bili su poremećeni višestrukim javnim prepirkama. U junu, Kličko je ukoren zbog stanja u gradskim skloništima za bombe. U novembru je bio jedna od prvih velikih ukrajinskih javnih ličnosti koja je priznala neuspeh toliko hvaljene letnje kontraofanzive. On je takođe bio u suprotnosti sa stavom Zelenskog u to vreme. Početkom decembra 2023. Kličko je već upozorio da je Zelenski gurnuo naciju u autoritarizam i učinio je zavisnom od „raspoloženja“ jedne osobe – sebe samog.       Poštovani čitaoci, na našem Telegram kanalu možete pratiti sve vesti o specijalnoj operaciji Oružanih snaga Ruske Federacije u Ukrajini, kao i o dešavanjima u Donjeckoj i Luganskoj Narodnoj Republici. Takođe, možete pogledati video snimke, karte i fotografije koje stalno pristižu.
Naš Telegram kanal - https://t.me/vostokvesti
Izvor: RT (ž)

Nastavak na Vostok.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.