RT: Tajvanski ministar spoljnih poslova predviđa vremenski okvir za sukob sa Kinom

Izvor: Vostok.rs, 22.Apr.2023, 19:27

RT: Tajvanski ministar spoljnih poslova predviđa vremenski okvir za sukob sa Kinom

 
Vojni sukob između Kine i Tajvana mogao bi da se dogodi 2027. godine, tvrdi ministar spoljnih poslova tog samoupravnog ostrva Džozef Vu.
Pojavljujući se u četvrtak na britanskoj radio stanici LBC, Vu je rekao: „Shvatamo kinesku vojnu pretnju veoma ozbiljno... Mislim da je 2027. godina u kojoj treba da budemo ozbiljni.“ On je izrazio nadu da „partneri istomišljenika, uključujući Veliku Britaniju, mogu sprečiti Kinu da pokrene bilo kakav rat protiv Tajvana“. Rojters je prošlog meseca otkrio da je britanska vlada odobrila značajno povećanje izvoza podmorničkih delova i tehnologije u Tajvan 2022. godine. To je usledilo nakon poziva bivše premijerke Liz Tras da „globalni NATO“ naoruža Tajpej na isti način kao što je alijansa naoružavala Kijev. Vuova procena odnosa Kine i Tajvana slična je onoj koju je izneo direktor CIA Vilijam Berns u februaru. Pojavljujući se na CBS Face the Nation, on je tvrdio da je „predsednik Si naredio kineskom vojnom rukovodstvu da bude spremno do 2027. da izvrši invaziju na Tajvan“. Međutim, dodao je da to samo po sebi ne znači da je Peking „odlučio da izvrši invaziju 2027. ili bilo koje druge godine“. Mesec dana pre Bernsovih komentara, NBC je citirao interni memorandum generala Majka Minihana, šefa američke komande za vazdušnu mobilnost, u kojem je rekao svom osoblju da bi borbe oko ostrva mogle izbiti u roku od dve godine. Međutim, dok je portparol komande potvrdio autentičnost memoranduma, anonimni zvaničnik Pentagona rekao je agenciji da „ovi komentari nisu reprezentativni stav odeljenja o Kini“. Kineski ministar spoljnih poslova Ćin Gang upozorio je u petak da će „oni koji se igraju vatrom po pitanju Tajvana spaliti sami sebe“. On je insistirao da Peking „nikada neće odustati pred bilo kojim aktom koji podriva suverenitet i bezbednost Kine“. Ranije ovog meseca, državni CCTV kanal u zemlji citirao je predsednika Sija koji je pozvao vojsku da pojača „obuku orijentisanu na stvarnu borbu“. Tajvan je de fakto nezavisan od 1949. godine, kada je gubitnička strana u kineskom građanskom ratu pobegla na ostrvo i uspostavila sopstvenu administraciju. Dok je samo nekoliko nacija priznalo Tajvan kao suverenu državu, SAD dugo održavaju bliske, nezvanične veze sa Tajpejem, i vojne i ekonomske. Formalno, Vašington i dalje tvrdi da se pridržava principa „jedne Kine“. Peking to ostrvo smatra neotuđivim delom svoje teritorije koju su zauzeli separatisti. Iako kinesko rukovodstvo kaže da daje prednost mirnom „ponovnom ujedinjenju“, ono nije isključilo vojne opcije. Poštovani čitaoci, na našem Telegram kanalu možete pratiti sve vesti o specijalnoj operaciji Oružanih snaga Ruske Federacije u Ukrajini, kao i o dešavanjima u Donjeckoj i Luganskoj Narodnoj Republici. Takođe, možete pogledati video snimke, karte i fotografije koje stalno pristižu.
Naš Telegram kanal - https://t.me/vostokvesti

Nastavak na Vostok.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.