RT: Susret Kim Džong Una i Ksi Đinpinga posle istorijskog međukorejskog sporazuma

Izvor: Vostok.rs, 08.Maj.2018, 15:02   (ažurirano 02.Apr.2020.)

RT: Susret Kim Džong Una i Ksi Đinpinga posle istorijskog međukorejskog sporazuma

Izvor: Vostok / RT

Severnokorejski lider Kim Džong Un sastao se kineskim predsednikom Ksi Đinpingom po prvi put od istorijskog međukorejskog sporazuma kada je obećao da će obustaviti program nuklearnog naoružanja. Ovo je Kimova druga poseta Kini u nekoliko sedmica.

"Ksi je razgovarao sa Kimom i poželeo mu dobrodošlicu", objavila je kineska državna agencija Ksinhua. Kineski državni mediji potvrdili su da su lideri imali "srdačnu i prijateljsku atmosferu" tokom razgovora i ručka u kineskom gradu Dalianu.

Predsednici su razmatrali bilateralne odnose između Pekinga i Pjongjanga, kao i "pitanja od zajedničkog interesa".


 
BREAKING: Chinese President #XiJinping, DPRK top leader #KimJongUn holds talks in NE China's Dalian on May 7-8 pic.twitter.com/zzPoFLItPb
— China Xinhua News (@XHNews) May 8, 2018
Ovo je Kimova druga poseta susednoj Kini od marta, kada je se upoznao sa Đinpingom tokom prvog inostranog putovanja od preuzimanja funkcije. Nakon razgovora, Kim je nagovestio da je Pjongjang možda spreman za denuklearizaciju.

Iznenadna poseta Kini je došla pred pregovore između Pjongjanga i Seula u demilitarizovanoj zoni - selu Panmudžom 27. aprila. Tokom razgovora, Kim i predsednik Južne Koreje Mun Džae In su potpisali deklaraciju kojom se obavezuju na denuklearizaciju, zaustavljanje neprijateljskih činova i podsticaja na zajedničke razgovore sa SAD-om i Kinom.

Peking je pozdravio sporazum koji okončava "ratno stanje" i rekao da "potpuno podržava" posvećenost Severne Koreje, s obzirom da je kineski ministar spoljnih poslova Vang Ji prošle nedelje posetio Pjongjang.

Tenzije su donedavno bile redovne na Korejskom poluostrvu, uz nuklearna i raketna testiranja, kao i manevre SAD-a i Južne Koreje. Dok su Peking i Moskva pozvali na diplomatski pristup, Vašington je nastavio pritisak, pa čak i zapretio Pjongjangu vojnom akcijom.

Uprkos američkom predsedniku Donaldu Trampu koji je snizio ton, SAD neće davati nikakve ustupke sve dok Severna Koreja ne počne sa realizacijom denuklearizacije, rekao je savetnik za nacionalnu bezbednost Trampa Džon Bolton, te da denuklearizacija Severne Koreje može pratiti "model Libije", kojom se pokojni lider Moamer Gadafi odrekao nuklearnog programa u zamenu za olakšanje sankcija 2003. godine. Libija je potom brutalno bombardovana, a libijski lider takođe brutalno ubijen.


Nastavak na Vostok.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.