RT: Sporazum o smanjenju naoružanja verovatno neće biti produžen - Bolton

Izvor: Vostok.rs, 31.Jul.2019, 08:53   (ažurirano 02.Apr.2020.)

RT: Sporazum o smanjenju naoružanja verovatno neće biti produžen - Bolton

Demontirajući dva od tri stuba nuklearnog neširenja, SAD sada očigledno žele da napuste i poslednji. Savetnik za nacionalnu bezbednost, Džon Bolton, rekao je da sporazum "Novi START" verovatno neće biti produžen. Bolton, zloglasni Trampov savetnik, obratio se tokom godišnje Nacionalne konzervativne studentske konferencije, Fondacije "Mlada Amerika", kada je izneo svoje oštre kritike povodom sporazuma postignutog za vreme Obamine administracije. Nazivajući postignuti sporazum „promašenim od početka“, Bolton je rekao da sporazum nije uspeo da obuhvati taktičko nuklearno oružje kratkog dometa i „ruske sisteme za lansiranje“, ne navodeći detaljnije o kom sistemu ili oružju se radi.
"Novi START" stupio je na snagu 2011. godine, te je dao stranama sedam godina da se pridržavaju ciljeva za smanjenje oružja. Sporazum je imao za cilj da smanji nuklearne arsenale na trećinu i ograniči svaku stranu na ne više od 700 interkontinentalnih balističkih raketa, ne više od 1.550 raspoređenih bojevih glava, i 800 raspoređenih i nerasporedjenih lansera. Ranije ove godine, ruski i američki zvaničnici održali su niz konsultacija u vezi sa sudbinom sporazuma koji ističe za dve godine. Do sada, Vašington nije saopštio definitivno da li želi ili ne njegovo produženje, s tim da je Bolton u novembru rekao da Bela kuća još nije formirala svoje stanovište. Još uvek nismo, ponovio je Bolton u utorak, ali "Novi START verovatno neće biti produžen“.   "Zašto produžiti promašeni sistem samo zato što kažete da imate sporazum?"  
Bolton je nagovestio da će SAD i dalje biti voljne da sklope sporazum o smanjenju naoružanja s Rusijom, ali pod drugim, nedefinisanim uslovima. „Moramo se fokusirati na nešto bolje i hoćemo.“ U intervjuu za Si-Span u utorak, američki predsednik Donald Tramp govorio je istim tonom, rekavši da veruje da je novi sporazum o smanjenju naoružanja s Rusijom moguć, dok istovremeno žali da obe države drže zalihe oružja koje im ne trebaju, sa Kinom za petama.   "Mislim da ćemo završiti sporazum sa Rusijom gde imamo neku vrstu kontrole naoružanja, jer sve što radimo je da nadopunjavamo ono što nam ne treba, i njima takođe. A Kina pokušava da nas stigne i jedne i druge."
  Nakon što je bivši predsednik Džordž V. Buš 2002. godine jednostrano povukao SAD iz Sporazuma o ograničenju protivraketne odbrane iz 1972. godine i Tramp je povukao SAD iz Sporazuma o likvidaciji raketa srednjeg i kratkog dometa, a "Novi START" postao je poslednja stvar koja održava sistem neširenja nuklearnog oružja nakon Hladnog rata. Sporazumom o likvidaciji raketa srednjeg i kratkog dometa iz 1987. godine zabranjen je razvoj, proizvodnja i raspoređivanje raketa na kopnu dometa između 500 i 5.500 km. Opravdavajući povlačenje iz sporazuma, SAD su optužile Moskvu za kršenje sporazuma, što je Moskva oštro negirala. Rusija je umesto toga ukazala na američku vojnu izgradnju i njihove sisteme protivraketne odbrane koji se mogu koristiti za lansiranje nuklearnih raketa srednjeg dometa, raspoređujući ih u Rumuniji i Poljskoj. Trampova administracija aktivno širi američki nuklearni arsenal u skladu s njegovom novom nuklearnom doktrinom. Prošlog meseca pojavio se dokument Pentagona u kojem se ukazuje na to da SAD smatraju potencijalno razorni nuklearni rat "pobedničkom operacijom". Izvor: Vostok / RT 

Nastavak na Vostok.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.