RT: Si se sastao sa Kisindžerom

Izvor: Vostok.rs, 20.Jul.2023, 15:29

RT: Si se sastao sa Kisindžerom

 
Kineski predsednik Si Đinping poželeo je dobrodošlicu bivšem državnom sekretaru SAD Henriju Kisindžeru u Pekingu, rekavši da su njihove dve zemlje trenutno u kritičnom trenutku za budućnost njihovih odnosa. Američki diplomata, koji je nedavno napunio 100 godina, ranije se sastao sa kineskim ministrom odbrane Li Šangfuom.
Obraćajući se svom gostu u četvrtak, Si je izjavio da su „još jednom Kina i SAD na raskrsnici, i još jednom obe strane moraju da naprave izbor“. Si je dodao da „kineski narod nikada ne zaboravlja svoje stare prijatelje, a kinesko-američki odnosi će uvek biti povezani sa imenom Henrija Kisindžera“. Peking je bio spreman da istraži načine mirne koegzistencije između dve globalne sile, izjavio je šef kineske države. Kisindžer, koji je 1970-ih služio pod predsednicima Ričardom Niksonom i Džeraldom Fordom kao državni sekretar i savetnik za nacionalnu bezbednost, primetio je da su kinesko-američki odnosi „pitanje svetskog mira i napretka ljudskog društva“. Igrao je ključnu ulogu u pregovorima koji su okončali Vijetnamski rat, kao i u normalizaciji odnosa između Vašingtona i Pekinga sa ciljem da se Kina sukobi sa Sovjetskim Savezom tokom Hladnog rata. Tokom sastanka sa ministrom odbrane Li Šangfuom u utorak, Kisindžer je pozvao obe nacije da preokrenu sadašnji kurs konfrontacije. Odnosi između SAD i Kine stalno su se pogoršavali u poslednjih nekoliko godina, posebno u vezi sa pitanjima Tajvana i trgovine. Vašington je nedavno poslao nekoliko visokih zvaničnika u Peking, uključujući državnog sekretara Entonija Blinkena, u očiglednom pokušaju da smiri situaciju. Bajdenova administracija je naoružavala Tajpej, kao i jačala vojne saveze u azijsko-pacifičkom regionu sa Australijom, Japanom i Južnom Korejom. Na samitu alijanse u Vilnjusu prošle nedelje, NATO je optužio Kinu da vodi „politiku prinude“ koja ugrožava interese bloka predvođenog SAD. Peking je tu tvrdnju osudio kao „klevetu“ i „blaćenje“, optužujući NATO da je zarobljen u hladnoratovskom mentalitetu.     Poštovani čitaoci, na našem Telegram kanalu možete pratiti sve vesti o specijalnoj operaciji Oružanih snaga Ruske Federacije u Ukrajini, kao i o dešavanjima u Donjeckoj i Luganskoj Narodnoj Republici. Takođe, možete pogledati video snimke, karte i fotografije koje stalno pristižu.
Naš Telegram kanal - https://t.me/vostokvesti
Izvor: RT

Nastavak na Vostok.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.