RT: Severna Koreja neće poštovati stare obaveze ako SAD nastave sa najbrutalnijim i nehumanim sankcijama - Pjongjang

Izvor: Vostok.rs, 21.Jan.2020, 17:57   (ažurirano 02.Apr.2020.)

RT: Severna Koreja neće poštovati stare obaveze ako SAD nastave sa najbrutalnijim i nehumanim sankcijama - Pjongjang

Izaslanik Severne Koreje u Ženevi je upozorio da je denuklearizacija zemlje nemoguća ako SAD zadrže svoju „neprijateljsku politiku“, prisiljavajući Pjongjang da traži „novi put“ od obustavljenih bilateralnih razgovora. "Nismo pronašli razlog da se jednostrano vežemo za obaveze koje druga strana ne poštuje", rekao je Ju Jong Čol, savetnik u misiji Pjongjanga u Ženevi tokom konferencije o razoružanju. Diplomata je osudio SAD zbog postavljanja "jednostranih zahteva" i nastavka "najbrutalnijih i nehumanih sankcija".
"Ako SAD istraju u toj neprijateljskoj politici prema Severnoj Koreji, nikada neće doći do denuklearizacije Korejskog poluostrva."
   Pjongjang "bi mogao biti primoran da traži novi put" ako Vašington nastavi svoju trenutnu politiku, dodao je Čol. On je izneo svoje komentare nakon što je istekao rok koji je do kraja prošle godine Pjongjang dao Vašingtonu, kako bi promenio svoj pristup pregovorima. Zvaničnici u Pjongjangu takođe optužuju SAD da razgovore koriste kao taktiku obmane. Situacija oko Korejskog poluostrva ukazala je na optimizam 2018. godine, kada je američki predsednik Donald Tramp u Singapuru održao istorijske razgovore sa svojim severnokorejskim kolegom Kim Cong Unom. Pregovori su od tada zastali i odnosi su se dalje pogoršavali jer se strane nisu uspele dogovoriti o uslovima denuklearizacije. Prošle godine je Pjongjang ispalio nekoliko raketa za šta je naveo da je isključivo u odbrambene svrhe. Izvor: Vostok / RT

Nastavak na Vostok.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.