RT: Saudijska Arabija proteruje kanadskog ambasadora i zamrzava trgovinske transakcije

Izvor: Vostok.rs, 06.Avg.2018, 08:29   (ažurirano 02.Apr.2020.)

RT: Saudijska Arabija proteruje kanadskog ambasadora i zamrzava trgovinske transakcije

Izvor: Vostok / RT

Ministarstvo spoljnih poslova Saudijske Arabije povlači svog ambasadora iz Kanade, te je dalo kanadskom ambasadoru 24 sata da napusti zemlju. Rijad takođe zamrzava sve nove trgovinske i investicione poslove sa Kanadom, izvestila zvanična saudijska agencija "Saudi pres".

Kako se navodi ovakav potez Rijada je usledio nakon što je Kanada saopštila o zabrinutosti zbog hapšenja aktivista za ljudska prava u Saudijskoj Arabiji.

U saopštenju Ministarstva spoljnih poslova Saudijske Arabije tvrdnje Kanade su odbačene kao "potpuno lažne", da su nedavna hapšenja nekoliko aktivista za ljudska prava bila neosnovana.

U saopštenju se navodi da su hapšenja izvršili "nadležni organi", a da su pritvorenima obezbeđena sva prava zagarantovana tokom istražnih radnji. Ministarstvo je osudilo stav Kanade kao "eksplicitno mešanje u unutrašnje poslove" kraljevstva, koje je "u suprotnosti sa najosnovnijim međunarodnim normama i poveljama koje regulišu odnose između zemalja".

Pored toga što je zamrznulo "sve nove trgovinske i investicione transakcije sa Kanadom", Ministarstvo je saopštilo da ultra-konzervativno kraljevstvo, koje je izazvalo ozbiljne kritike od strane grupa za zaštitu ljudskih prava zbog zatvaranja aktivista - "zadržava pravo da preduzme dalje mere".

U petak je Kanada pozvala Rijad da "odmah oslobodi" građane i aktiviste za ljudska prava koji su nedavno uhapšeni od strane vlasti Saudijske Arabije, uključujući Samara Badavija, međunarodno priznatog branitelja ljudskih prava. Badavi i još jedan aktivista za ženska prava iz SAD-a, Nasima al-Sadah, prošle sedmice su uhapšeni u Saudijskoj Arabiji, što je izazvalo međunarodnu osudu.

U 2012. godini, Badavi je na ceremoniji u Vašingtonu dobila međunarodnu nagradu "Žena hrabrosti" od bivšeg američkog državnog sekretara Hilari Klinton, a potom i prve dame Mišel Obame.

UN su takođe izrazile zabrinutost zbog pritiska na opoziciju u Saudijskoj Arabiji, a kancelarija za ljudska prava UN-a je nazvala hapšenja koja su krenula u proleće "očiglednim proizvoljnim zatvaranjem". Od 15. maja, najmanje 15 kritičara saudijske vlade je zatvoreno, saopštio je UN.
 



Nastavak na Vostok.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Saudijska Arabija proteruje kanadskog ambasadora

Izvor: N1 televizija, 06.Avg.2018

Saudijska Arabija naredila je kanadskom ambasadoru da napusti tu zemlju posle kanadskih kritika upućenim kraljevini zvog hapšenja aktivista...U saopštenju Ministarstvo spoljnih poslova navelo je da proteruje kanadskog ambasadora u Rijadu i povlači svog ambasadora u Otavi posle, kako se navodi "mešanja...

Nastavak na N1 televizija...

Kanada zabrinuta zbog postupka Saudijske Arabije

Izvor: Nezavisne Novine, 06.Avg.2018

OTAVA - Kanada je danas saopštila da je "ozbiljno zabrinuta" nakon što je Saudijska Arabija protjerala kanadskog ambasadora iz države i opozvale saudijskog ambasadora u Kanadi zbog "miješanja" u njena unutrašnja pitanja..."Veoma smo zabrinuti zbog medijskih izvještaja i tražimo razjašnjenje od...

Nastavak na Nezavisne Novine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.