RT: Samo nemojte napadati Rusiju – Mask

Izvor: Vostok.rs, 06.Jan.2024, 00:41

RT: Samo nemojte napadati Rusiju – Mask

 
Nikada nemojte napadati Rusiju, insistirao je tehnološki milijarder Ilon Mask tokom rasprave o istorijskim vojnim strategijama na svojoj platformi Iks.
U objavi u četvrtak, Mask je tvrdio da je britanski pomorski komandant iz 18. i ranog 19. veka admiral Horacio Nelson bio „neverovatan“. Takođe je pohvalio Artura Velslija, prvog vojvodu od Velingtona, koji je bio među vojskovođama koji su pobedili francuskog cara Napoleona u bici kod Vaterloa 1815. godine. „Velington je uglavnom potcenjen. Nije na Napoleonovom nivou, ali ipak jedan od najboljih generala u istoriji, po mom mišljenju“, napisao je Mask. Kao odgovor na njegov komentar, jedan od korisnika je sugerisao da Napoleon zapravo „nije bio tako pametan“ kada je pokrenuo svoju neuspelu rusku kampanju 1812. Mask se naizgled složio sa tom idejom, odgovarajući: „Samo nemojte napadati Rusiju. To nikada nije dobra ideja.“ Francuska vojska, koja se u to vreme smatrala nepobedivom, prešla je na rusku teritoriju krajem juna 1812. i brzo je napredovala, ušavši u Moskvu do sredine septembra. Međutim, nakon toga, Napoleonove snage su mogle samo da se povuku, izbačene su iz Rusije do kraja godine, pretrpevši procenjene gubitke između 400.000 i 500.000. Ruski istoričari uspeh zemlje u, kako oni nazivaju, Otadžbinskom ratu 1812. godine pripisuju sofisticiranoj strategiji feldmaršala Mihaila Kutuzova, herojstvu ruskih trupa, patriotizmu civilnog stanovništva, od kojih su se mnogi pridružili partizanima, i surovi zimski uslovi u poslednjim mesecima sukoba. Tokom protekle dve godine, Mask je pozivao na mirno rešenje sukoba između Moskve i Kijeva, upozoravajući da bi zbog Zapada koji podržava Ukrajinu sukob mogao da preraste u nuklearni rat između Rusije i SAD. Milijarder je pružao kijevskim snagama pristup satelitskom internetu Starlink, ali je odbio da omogući uslugu u blizini Krima zbog zabrinutosti da će Ukrajinci koristiti sistem SpejsIksa za navođenje dronova i projektila ka ruskim ciljevima na poluostrvu. U novogodišnjoj noći, Mask je spekulisao u objavi na Iksu da će „2024. biti još luđa“ od 2023.     Poštovani čitaoci, na našem Telegram kanalu možete pratiti sve vesti o specijalnoj operaciji Oružanih snaga Ruske Federacije u Ukrajini, kao i o dešavanjima u Donjeckoj i Luganskoj Narodnoj Republici. Takođe, možete pogledati video snimke, karte i fotografije koje stalno pristižu.
Naš Telegram kanal - https://t.me/vostokvesti
Izvor: RT (ž)

Nastavak na Vostok.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.