RT: SAD uvele sankcije Generalštabu iranske vojske i sinu vrhovnog vođe na 40. godišnjicu zauzimanja ambasade SAD

Izvor: Vostok.rs, 04.Nov.2019, 20:35   (ažurirano 02.Apr.2020.)

RT: SAD uvele sankcije Generalštabu iranske vojske i sinu vrhovnog vođe na 40. godišnjicu zauzimanja ambasade SAD

Devet osoba, uključujući sina iranskog vrhovnog vođe Ali Hamneija, kao i Generalštab Oružanih snaga Irana, SAD su stavile na crnu listu na 40. godišnjicu zauzimanja američke ambasade u Teheranu 1979. godine. Nova runda sankcija protiv Teherana objavljena je na vebsajtu Ministarstva finansija SAD. Hamneijev sin, Modžtaba Hamnei je uticajna verska i politička ličnost u zemlji, pri čemu su evropski izvori ranije pominjali njegovo ime među mogućim naslednicima svog oca kao vrhovnog vođe Irana. Iranski ministar pravosuđa i šef osoblja Hamneija takođe su među onima koji su pali pod američka ograničenja. Vašington povećava pritisak sankcijama na Teheran otkako je Donald Tramp jednostrano povukao SAD iz važnog Nuklearnog sporazuma s Iranom prošlog maja.

Povrh svega, pomenute restrikcije odnose se i na neodređene zvaničnicke iz okruženja Ali Hamneija, koji pomažu vrhovnom vođi da "sprovede njegovu destabilizirajuću politiku", izjavio je američki ministar finansija Stiven Mnučin. Svi na listi se povezuju sa bombaškim napadima na američke marince u Bejrutu 1983. godine, mučenja ubistva i represije, rekao je Mnučin. Sankcijama se zamrzava sva njihova imovina u SAD-u i zabranjuje američkim entitetima da posluju sa njima. Vašington povećava pritisak sankcijama na Teheran otkako je Donald Tramp jednostrano povukao SAD iz Nuklearnog sporazuma s Iranom prošlog maja. SAD žele da Teheran potpiše novi sporazum koji bi takođe uključivao njegov program balističkih raketa. Iran i dalje nerado učestvuje u razgovorima, navodeći da neće dati rezultate, jer Vašington lako menja svoje mišljenje u vezi bilo kojeg sporazuma koji je ranije potpisao. Hiljade ljudi izašlo je danas na ulice širom Irana kako bi proslavili 40 godina od zauzimanja američke ambasade u Teheranu. Oni su uzvikivali „Smrt Americi“ i palili američke zastave. Podsetimo, 4. novembra 1979. godine, stotine iranskih studenata zauzelo je ambasadu sa 52 američke diplomate unutra i pokrenulo talačku krizu koja je traja 444 dana. Izvor: Vostok / RT

Nastavak na Vostok.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.