RT: SAD uputile upozorenje Hezbolahu

Izvor: Vostok.rs, 08.Okt.2023, 21:53

RT: SAD uputile upozorenje Hezbolahu

 
SAD su upozorile treće strane da ne pokušavaju da se mešaju u eskalirani sukob između palestinske militantne grupe Hamas i Izraela, otkrio je američki državni sekretar Entoni Blinken.
Upozorenje je posebno prošireno na militantnu grupu Hezbolah sa sedištem u Libanu, izjavio je Blinken u nedelju za Si-En-En. Glavni cilj je da se osigura da se Izrael ne suoči sa problemima na drugim frontovima, objasnio je visoki diplomata. „Pa, jedan od razloga zašto je predsednik Bajden od prvih trenutaka bio vrlo jasan da niko drugi ne bi trebalo da pokuša da iskoristi ovu situaciju jeste upravo da učinimo sve što možemo da osiguramo da u ovom sukobu ne bude drugog fronta, uključujući Hezbolah u Liban“, naveo je Blinken. Državni sekretar je priznao granatiranje izraelske teritorije, primećeno ranije tokom dana na severu zemlje i pripisano aktivnostima Hezbolaha. Napadi su izgleda prestali nakon izraelske odmazde, primetio je Blinken. „Videli smo ograničeno ispaljivanje projektila koji su dolazili iz Libana prema Izraelu. Čini se da je to za sada prestalo. Izraelci su odmah odgovorili. I za sada, to je tiho, ali to je nešto što veoma pažljivo posmatramo“, izjavio je Blinken. Velika eskalacija tokom vikenda između Izraela i Hamasa sa sedištem u Gazi počela je rano u subotu, kada je militantna grupa pokrenula iznenadni napad na južni Izrael. Operativci su probili više tačaka duž granice, pregazili vojne objekte i napali izraelska naselja. Tokom napada ubijeno je i kidnapovano više izraelskih vojnika i civila, a potvrđeno je već više od 600 mrtvih, prema podacima ZAKA, volonterske grupe koja se bavi ljudskim ostacima nakon terorističkih napada u Izraelu. Izrael je uzvratio masivnim vazdušnim napadima na Gazu, kao i preraspoređivanjem dodatnih trupa na jug zemlje, pozivajući rezerviste da dodatno ojačaju redove. Zemlja je zvanično ušla u ratno stanje u nedelju, kada se vlada pozvala na član 40 svog Osnovnog zakona u očiglednoj pripremi za kopnenu operaciju u Gazi. Ranije je Hezbolah upozorio da će ući u neprijateljstva punom snagom ako Izrael pokrene takvu operaciju protiv palestinske eksklave.     Poštovani čitaoci, na našem Telegram kanalu možete pratiti sve vesti o specijalnoj operaciji Oružanih snaga Ruske Federacije u Ukrajini, kao i o dešavanjima u Donjeckoj i Luganskoj Narodnoj Republici. Takođe, možete pogledati video snimke, karte i fotografije koje stalno pristižu.
Naš Telegram kanal - https://t.me/vostokvesti
Izvor: RT (ž)

Nastavak na Vostok.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.