RT: SAD spremne za rat sa Kinom – kongresmen

Izvor: Vostok.rs, 09.Apr.2023, 02:46

RT: SAD spremne za rat sa Kinom – kongresmen

  Američki Kongres bi odobrio direktnu vojnu konfrontaciju sa Kinom ako bi Peking pokrenuo napad na Tajvan, rekao je predsednik komiteta za spoljne poslove Predstavničkog doma Majkl Mekol za Foks njuz u petak uveče. Predstavnik republikanaca iz Teksasa razgovarao je iz Tajpeja tokom trodnevne posete dvostranačke delegacije tom samoupravnom ostrvu.
Američki zakonodavci bi pristali da se stave na zemlju ako ljudi u SAD podrže tu meru, rekao je Mekol, ne precizirajući kako će se tačno meriti takva podrška. „Ako bi komunistička Kina izvršila invaziju na Tajvan, to bi sigurno bilo na stolu i nešto o čemu bi razgovarali Kongres i američki narod“, rekao je on, dodajući da „ako američki narod to podrži, Kongres će uslediti“. Međutim, Mekol je insistirao da je „sukob uvek poslednje sredstvo“ i opisao posetu delegacije SAD kao način da se „obezbedi odvraćanje Kini“. Američko-kineski odnosi su ranije bili zategnuti posetama američkih delegacija Tajvanu, koji Kina smatra neotuđivim delom svoje suverene teritorije. Predstavnik je takođe tvrdio da razgovori o potencijalnoj upotrebi sile od strane Amerike u indo-pacifičkom regionu služe kao „odvraćanje mira“ pošto „nemate NATO na Pacifiku“. Postupiti drugačije značilo bi pozivanje na „agresiju i rat“, tvrdi Mekol. Peking se više puta protivio kontaktima Tajvana sa SAD. Kinesko ministarstvo spoljnih poslova upozorilo je u sredu da je pitanje Tajvana „prva crvena linija koja se ne sme preći u odnosima Kine i SAD“. Vašington se formalno pridržava politike Jedne Kine, po kojoj se Tajvan smatra sastavnim delom Kine. Istovremeno, SAD imaju bliske neformalne odnose sa samoupravnim ostrvom i snabdevaju ga oružjem. Vašington je poslednjih meseci pojačao vojnu podršku Tajvanu. U Vall Street Journalu je objavljeno da SAD planiraju da povećaju svoje prisustvo trupa na ostrvu sa 30 na između 100 i 200 vojnika, jer nastoje da pomognu Tajvanu da ostrvo učini „težim za napad“. Početkom marta, američki Stejt department je takođe objavio da odobrava prodaju oružja Tajpeju, uključujući 619 miliona dolara vredne municije za borbene avione F-16. Kineska vojska je u subotu najavila pokretanje trodnevnih vežbi u Tajvanskom moreuzu. Vežbe, održane u isto vreme kada Mekolova poseta Tajpeju i samo dan nakon što se tajvanski lider Cai Ing-ven vratio iz SAD, osmišljene su kao upozorenje Tajvanu i „spoljnim snagama“, saopštila je kineska vojska. Poštovani čitaoci, na našem Telegram kanalu možete pratiti sve vesti o specijalnoj operaciji Oružanih snaga Ruske Federacije u Ukrajini, kao i o dešavanjima u Donjeckoj i Luganskoj Narodnoj Republici. Takođe, možete pogledati video snimke, karte i fotografije koje stalno pristižu.
Naš Telegram kanal - https://t.me/vostokvesti

Nastavak na Vostok.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.