RT: SAD promenile stav o prekidu vatre u Gazi – Rojters

Izvor: Vostok.rs, 20.Feb.2024, 16:13

RT: SAD promenile stav o prekidu vatre u Gazi – Rojters

 
Administracija američkog predsednika Džoa Bajdena je navodno odustala od protivljenja humanitarnom prekidu vatre u Gazi i predložila rezoluciju UN kojom se poziva Izrael da otkaže planiranu vojnu ofanzivu u poslednjem utočištu palestinske enklave za raseljene civile.
U nacrtu rezolucije se navodi da bi planirana ofanziva na Rafu naškodila civilima i raselila više stanovnika Gaze, potencijalno gurnuvši mnoge u Egipat, preneo je Rojters u ponedeljak, pozivajući se na kopiju teksta. Izraelska operacija Rafa – usmerena na poslednje uporište Hamasa u opkoljenoj enklavi – „imala bi ozbiljne implikacije po regionalni mir i bezbednost, i stoga naglašavamo da tako velika kopnena ofanziva ne bi trebalo da se nastavi u trenutnim okolnostima“, navodi se u predloženoj rezoluciji. Delegacija Vašingtona u Ujedinjenim nacijama se ranije protivila postavljanju zahteva za prekid vatre u ratu između Izraela i Hamasa i dva puta je stavila veto na rezolucije Saveta bezbednosti UN od početka sukoba u oktobru 2023. Njen novi predlog dolazi kao odgovor na nacrt rezolucije alžirske delegacije, koja je zahtevala hitan humanitarni prekid vatre. Američka ambasadorka pri UN Linda Tomas-Grinfild izjavila je da bi alžirska rezolucija mogla da potkopa „osetljive pregovore“ kako bi se napravila pauza u borbama. Ona je u subotu nagovestila da će SAD staviti veto na rezoluciju ako dođe na glasanje Saveta bezbednosti u utorak. Oko 1,4 miliona stanovnika Gaze raseljenih zbog izraelskih bombardovanja nagurano je u Rafu, grad na južnoj granici Pojasa Gaze koji inače ima oko 280.000 stanovnika, prema UN. UN su upozorile da bi izraelska planirana operacija Rafa imala „strašne humanitarne posledice“. Desetine evropskih zemalja izdale su slično upozorenje u ponedeljak, prateći nacije kao što su Egipat, Saudijska Arabija, Australija, Kanada i Novi Zeland. Izraelski premijer Benjamin Netanjahu obećao je da će u potpunosti eliminisati Hamas kao odgovor na smrtonosne napade palestinskih militanata 7. oktobra koji su pokrenuli rat. On je odbacio međunarodne pozive na prekid vatre i insistirao da će samo „potpuna pobeda“ Izrael učiniti sigurnim. „Oni koji žele da nas spreče da delujemo u Rafi, u suštini nam govore: \'Izgubite rat\'“, izjavio je on novinarima u subotu. Dok javno podržava ratne napore Izraela – i obezbeđuje američko oružje – Bajden se navodno sukobio sa Netanjahuom iza kulisa. Tokom telefonskog razgovora sa Netanjahuom u četvrtak, Bajden je „ponovio svoj stav da vojna operacija ne bi trebalo da se nastavi bez kredibilnog i izvodljivog plana za osiguranje bezbednosti i podrške civilima u Rafi“, navodi se u saopštenju Bele kuće. Rezolucija UN koju je predložila Bajdenova administracija takođe bi osudila sve napore da se smanji teritorija Gaze ili presele izraelski naseljenici u enklavu, izvestio je Rojters.       Poštovani čitaoci, na našem Telegram kanalu možete pratiti sve vesti o specijalnoj operaciji Oružanih snaga Ruske Federacije u Ukrajini, kao i o dešavanjima u Donjeckoj i Luganskoj Narodnoj Republici. Takođe, možete pogledati video snimke, karte i fotografije koje stalno pristižu.
Naš Telegram kanal - https://t.me/vostokvesti
Izvor: RT (ž)

Nastavak na Vostok.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.