RT: SAD povlače sve preostale diplomatske radnike iz Venecuele - Pompeo

Izvor: Vostok.rs, 12.Mar.2019, 07:58   (ažurirano 02.Apr.2020.)

RT: SAD povlače sve preostale diplomatske radnike iz Venecuele - Pompeo

Izvor: Vostok / RT Američki Stejt department je saopštio da povlači sve preostale diplomatske radnike iz Venecuele, što "odražava pogoršanu situaciju". Državni sekretar Majk Pompeo je saopštio o povlačenju, dok je većina američkog osoblja stacioniranog u Karakasu već bila povučena u januaru, nakon pokušaja lidera opozicije Huana Gvaida, kojeg podražavju SAD, da se samoproglasi sa "privremenog predsednika", a nekolicina odabranih je ostala protivno nalogu predsednika Nikolasa Madura da napuste zemlju.

The U.S. will withdraw all remaining personnel from @usembassyve this week. This decision reflects the deteriorating situation in #Venezuela as well as the conclusion that the presence of U.S. diplomatic staff at the embassy has become a constraint on U.S. policy.
— Secretary Pompeo (@SecPompeo) March 12, 2019 Ranije u ponedeljak, Maduro je saopštio da su vlasti zarobile dva sabotera koji su izazvali prestanak rada sistema na hidrocentralni Guri, koja snabdeva većinu zemlje električnom energijom. On je okrivio SAD za sabotažu, nazvavši je "zločinačkim napadom koji ozbiljno kršenji ljudska prava". Pompeo, koji je zajedno sa ostatkom Trampove administracije oštro pozivao Madura da se povuče sa funkcije, te ga okrivio za "loše upravljanje i pohlepu", odbacio je američku odgovornost za obustavu isporuka električne enrgije i naglasio da su SAD "zainteresovane samo za dobrobit venecuelanskog naroda". Gvaido je juče u međuvremenu proglasio „nacionalnu vanrednu situaciju“ na konferenciji za novinare u Karakasu, u pokušaju „sakupljanja javnog gneva“, pozivajući pripadnike venecuelanske vojske da dezertiraju. On je saopštio da je 17 ljudi umrlo zbog prekida isporuke električne energije od prvog prekida u četvrtak, te okrivio Madura za "ubistva".
 

Nastavak na Vostok.rs...






Povezane vesti

POMPEO: SAD povlače diplomate iz Karakasa zbog pogoršanja situacije

Izvor: Kurir, 12.Mar.2019

"Sjedinjene Američke Države će povući svoje diplomatsko osoblje iz ambasade u Karakasu zbog pogoršanja krize u Venecueli", izjavio je američki državni sekretar Majk Pompeo.

Nastavak na Kurir...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.