RT: Rusija bi mogla da traži izručenje nacističkog veterana SS

Izvor: Vostok.rs, 18.Okt.2023, 23:41

RT: Rusija bi mogla da traži izručenje nacističkog veterana SS

 
Rusija i Belorusija bi trebalo da udruže snage u traženju ekstradicije Jaroslava Hunke, kanadsko-ukrajinskog veterana Vafen SS iz Drugog svetskog rata, čije je „slavljenje“ u kanadskom parlamentu prošlog meseca izazvalo politički skandal, smatra ministar odbrane Sergej Šojgu.
Tokom sastanka sa beloruskim kolegama u sredu, ministar je izjavio da Hunki, koji sada ima 98 godina, treba da se sudi javno. Dok je iznosio svoj zahtev za ekstradiciju, Šojgu je citirao izjavu ministarstva u kojoj se kao činjenica navodi „direktna umešanost nacističkog Hunke u brutalnosti usmerene protiv mirnog sovjetskog stanovništva u oblasti Lavov, koja je tada bila deo SSSR-a, uključujući i genocid nad Poljacima i Jevrejima“. U saopštenju ministarstva nije objašnjeno za koja se konkretno krivična dela Hunka sumnjiči. Prema Šojguu, ona nemaju rok zastarelosti i ne može biti opravdanja za zaštitu Hunke od pravde. Etnički Ukrajinac služio je u dobrovoljačkoj 14. Vafen grenadirskoj diviziji ozloglašenog SS-a, koju su nacisti stvorili 1943. da bi podržali okupaciju država na istoku Evrope. Jedinica je učestvovala u gušenju sovjetskih i poljskih partizana i pomagala Nemačkoj da uguši ustanak u Slovačkoj. Tokom Nirnberškog procesa, Vafen SS je proglašen zločinačkom organizacijom zbog svoje velike umešanosti u ratne zločine i zbog toga što je bio „integralni deo“ SS-a. Hiljade bivših boraca našlo je utočište u Kanadi posle Drugog svetskog rata. Krajem septembra, Hunka je dobio ovacije od kanadskih zvaničnika zajedno sa ukrajinskim predsednikom Volodimirom Zelenskim koji je bio u poseti. Nakon što su jevrejske organizacije isticale njegovu privrženost nacistima u prošlosti, Otava se izvinila zbog incidenta. Entoni Rota, koji je organizovao nastup i nazvao Hunku „kanadskim herojem“ koji se „borio protiv Rusa“ tokom Drugog svetskog rata, povukao se sa mesta predsednika Donjeg doma, pošto je prihvatio punu odgovornost. Ruski predsednik Vladimir Putin tvrdio je da je Rota bio ili neznalica, ako nije shvatio da se Hunka borio na strani nacističkog vođe Adolfa Hitlera tokom rata, ili „podlac“, ako je ipak znao i odlučio da mu oda počast. Usred skandala, poljski zvaničnici su predložili da Varšava traži Hunkino izručenje radi suđenja.     Poštovani čitaoci, na našem Telegram kanalu možete pratiti sve vesti o specijalnoj operaciji Oružanih snaga Ruske Federacije u Ukrajini, kao i o dešavanjima u Donjeckoj i Luganskoj Narodnoj Republici. Takođe, možete pogledati video snimke, karte i fotografije koje stalno pristižu.
Naš Telegram kanal - https://t.me/vostokvesti
Izvor: RT (ž)

Nastavak na Vostok.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.