RT: Poljski ministar traži izručenje ukrajinskog naciste

Izvor: Vostok.rs, 27.Sep.2023, 13:42

RT: Poljski ministar traži izručenje ukrajinskog naciste

 
Poljski ministar obrazovanja Pšemislav Čarnek signalizirao je nameru da traži izručenje ukrajinskog nacističkog SS veterana koji je prošle nedelje proslavljen u kanadskom parlamentu.
Čarnek je reagovao na kontroverzu oko Jaroslava Hunke, 98-godišnjeg Ukrajinca-Kanađanina koji se borio za 14. Vafen grenadirsku diviziju SS-a, koju je formirala nacistička Nemačka od uglavnom zapadnih Ukrajinaca i koja je učestvovala u zločinima nad ruskim, poljskim i jevrejskim civilima tokom Drugog svetskog rata. Hunka je dobio ovacije tokom ceremonije u Donjem domu nakon što ga je sada bivši predsednik Predstavničkog doma Entoni Rota predstavio kao „heroja... koji se borio za nezavisnost Ukrajine protiv Rusa“. Ceremoniji su prisustvovali i premijer Džastin Trudo i predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski. Pišući na Iksu (bivši Tviter) u utorak, ministar Čarnek je izjavio da je „s obzirom na skandalozne događaje u kanadskom parlamentu” „preduzeo korake ka mogućem izručenju” SS veterana Poljskoj. Ministar je takođe apelovao na Institut nacionalnog sećanja Poljske da „hitno ispita dokumente da li se Jaroslav Hunka traži zbog zločina protiv poljskog naroda i Poljaka jevrejskog porekla“. Međutim, komentarišući potencijalni zahtev Poljske za ekstradiciju, kanadski državni tužilac Arif Virani izjavio je da ga nije video. „Ono što bih vam rekao je da je proces ekstradicije osetljiva stvar“, izjavio je on za Politiko. On je odbio da elaborira ovo pitanje dok mu dokument ne bude predočen, uz obrazloženje da bi to „ugrozilo istragu“. Kontroverza je izazvala žestoke međunarodne reakcije, posebno jevrejske zajednice. Centar prijatelja Simona Vizentala saopštio je da je „zaprepašćen“ proslavom. Istovremeno, Centar za izraelska i jevrejska pitanja saopštio je da „ne može da ćuti kada se osvetljavaju zločini koje su počinili Ukrajinci tokom Holokausta“. Osudi su se pridružili i rusko i poljsko ministarstvo spoljnih poslova. Ministarstvo spoljnih poslova u Moskvi osudilo je Otavu zbog zloupotrebe sećanja na žrtve nacizma, kao i zbog „neobuzdane rusofobije“. U međuvremenu, pored poziva na podizanje optužnice protiv Hunke, zamenik ministra inostranih poslova Poljske Arkadiuš Mularčik pozvao je tadašnjeg predsednika Rotu da podnese ostavku zbog nedostatka marljivosti i istorijskog znanja. Sa svoje strane, Rota se javno izvinio i kasnije najavio ostavku, dok je Trudo priznao da je poslednji skandal bio „duboko sramotan“ za Otavu.     Poštovani čitaoci, na našem Telegram kanalu možete pratiti sve vesti o specijalnoj operaciji Oružanih snaga Ruske Federacije u Ukrajini, kao i o dešavanjima u Donjeckoj i Luganskoj Narodnoj Republici. Takođe, možete pogledati video snimke, karte i fotografije koje stalno pristižu.
Naš Telegram kanal - https://t.me/vostokvesti
Izvor: RT

Nastavak na Vostok.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.