RT: Pentagon „frustriran“ Velikom Britanijom zbog curenja informacija o Jemenu – Telegraf

Izvor: Vostok.rs, 15.Jan.2024, 00:00

RT: Pentagon „frustriran“ Velikom Britanijom zbog curenja informacija o Jemenu – Telegraf

 
Američki zvaničnici ljuti su zbog toga što je britanska vlada u britanske medije pustila informacije o odluci da izvrši udare u Jemenu, objavio je Telegraf, pozivajući se na osobu koja je upoznata s tim.
Prema članku, britanski premijer Riši Sunak doneo je odluku da odobri vojnu operaciju tokom hitnog sastanka vlade u četvrtak oko 11 sati po lokalnom vremenu. Obično se takvi udari zvanično najavljuju tek nakon što se bombarderi vrate u svoje baze. Vest o sastanku i njegovom dnevnom redu ubrzo je procurila u Tajms, koji je izvestio da će Velika Britanija i SAD pokrenuti udare „u roku od nekoliko sati“. Američka vojska je „izrazila frustraciju svojim kolegama“, citira Telegraf svoj „dobro obavešten“ izvor. List dodaje da je vlada Velike Britanije pokušala da utvrdi kako je došlo do curenja osetljivih informacija. Izvor je reakciju zvaničnika opisao kao „duboko razočarenje“. SAD nisu javno komentarisale izveštaje o pripremi udara. Britanski ministar odbrane Grant Šaps izjavio je u petak za Telegraf da „nije svestan bilo kakvih frustracija u Vašingtonu“. Tokom napada u četvrtak, saveznici su pogodili lokacije povezane sa proizvodnjom dronova i projektila koje Huti koriste za napad na komercijalne brodove preko vitalne rute Crvenog mora, saopštila je Bela kuća. Američki razarač je sutradan odvojeno ispalio krstareće rakete \'Tomahavk\' na radarski objekat, saopštila je Centralna komanda SAD. Huti – šiitska islamistička grupa koja kontroliše veliki deo Jemena od sredine 2010-ih – obećali su da će nastaviti napade na trgovačka plovila „povezana sa Izraelom“ dok Izrael ne okonča svoj rat sa Hamasom u Gazi.     Poštovani čitaoci, na našem Telegram kanalu možete pratiti sve vesti o specijalnoj operaciji Oružanih snaga Ruske Federacije u Ukrajini, kao i o dešavanjima u Donjeckoj i Luganskoj Narodnoj Republici. Takođe, možete pogledati video snimke, karte i fotografije koje stalno pristižu.
Naš Telegram kanal - https://t.me/vostokvesti
Izvor: RT (ž)

Nastavak na Vostok.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.