RT: Pakistan i Indija ne mogu sebi priuštiti novi rat sa oružjem koje sada imaju, treba rešiti krizu - Islamabad

Izvor: Vostok.rs, 27.Feb.2019, 14:24   (ažurirano 02.Apr.2020.)

RT: Pakistan i Indija ne mogu sebi priuštiti novi rat sa oružjem koje sada imaju, treba rešiti krizu - Islamabad

Izvor: Vostok / RT Nju Delhi i Islamabad ne mogu sebi priuštiti novi rat sa oružjem koje sada imaju (nuklearno), izjavio je pakistanski premijer Imran Kan, dodajući da on i indijski premijer Narendra Modi moraju pronaći izlaz iz tekuće bezbednosne krize. U kratkom televizijskom obraćanju, Kan je rekao da ni on, ni njegov indijski kolega, Narendra Modi, neće biti u stanju da kontrolišu situaciju, ako tekuća neprijateljstva dalje eskaliraju.
"Istorija nam govori da su ratovi puni pogrešnih proračuna. Moje pitanje je da li možemo, s obzirom na oružje koje imamo, priuštiti pogrešnu procenu? Trebalo bi da sednemo i popričamo."
Kan je dodao da je Pakistan spreman da sarađuje sa Indijom na istraživanju samoubilačkog bombaškog napada na njegove policajce u Kašmiru koji se dogodio pre dve sedmice, a koji je doveo do ovogodišnjeg sukoba između dve zemlje. Za napad je Indija optužila džihadističku gruu Džaiš-e-Mohamed, a za koju Indija optužuje Pakistan da je skriva.
"We offered India every possible support into the investigation into the Pulwama attack." - Prime Minister Imran Khan pic.twitter.com/VrG2vaLNma
— PTV News (@PTVNewsOfficial) February 27, 2019 "No sovereign country can allow another country to become judge, jury and executioners. Therefore I prompted India in case of aggression, we would have no option but to respond." - Prime Minister Imran Khan pic.twitter.com/XDO9mfdKQk
— PTV News (@PTVNewsOfficial) February 27, 2019  
 
Ali, kao i svaka druga suverena nacija, Pakistan ne može da dozvoli drugoj zemlji da deluje "kao sudija, porota i dželat" na svojoj teritoriji, rekao je on. Napad pakistanskih borbenih aviona na mete u Indiji predstavio je pokazivanje sile i odlučnosti u odbrani svog suvereniteta, naglasio je premijer. "Osigurali smo da ne bude žrtava i nikakve kolateralne štete u operacijama koje smo preduzeli", rekao je on. Indija je u utorak pokrenula vazdušni napad na, kako je saopšteno, kamp za obuk teorističke grupe na pakistanskoj teritoriji. Pakistan je u sredu pokrenuo svoj vazdušni napad, napadajući mete u spornom regionu Kašmira. Postoje različite tvrdnje dve zemlje o ishodima i okolnostima oba incidenta. Najmanje jedan indijski borbeni avion je oboren u sredu. Pakistan tvrdi da je oborio više od jednog, dok Indija insistira da je oborila jedan pakistanski avion, te da je jedan izgubila.
 

Nastavak na Vostok.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.