Izvor: Vostok.rs, 14.Nov.2019, 14:07   (ažurirano 02.Apr.2020.)

RT: „Oslobodili smo se MMF-a i imali velike planove za izvoz“: Izgnani bolivijski predsednik Morales o državnom udaru

Izgnani bolivijski predsednik Evo Morales optužio je Organizaciju američkih država (OAD) sa sedištem u SAD-u da je donela političku odluku u podršci desničarske opozicije, rekavši da puč i dalje pustoši nakon njegovog progonstva. Govoreći iz Meksika dan nakon što je pobegao iz Bolivije, Morales je rekao: "OAD je u službi severnoameričke imperije." Morales je rekao da "ne može razumeti" kako njegovi vojni komandanti mogu pokazati takvu "nelojalnost". „To potvrđuje da je moj veliki zločin biti domorodački. To je klasni problem", rekao je on. Izgnani predsednik je rekao da je nakon oslobađanja od Međunarodnog monetarnog fonda, bolivijska ekonomija krenula da ide nabolje.
"Imali smo velike planove u oblasti izvoza."
Ipak, planeri državnog udara "ne prihvataju nacionalizaciju prirodnih resursa", rekao je Morales. Takođe je rekao da imenovanje Žanin Anjes za "privremenog predsednika" potvrđuje državni udar, te je pozvao na nacionalni dijalog kako bi se prekinulo nasilje u njegovoj zemlji. Morales je takođe ustvrdio da mehanički kvar na helikopteru kojim je putovao početkom novembra nije „slučajan“, te je rekao da želi da se istraži incident. Helikopter je bio prisiljen da izvrši hitno sletanje neposredno nakon poletanja zbog „mehaničke greške u repu rotora“. Lider socijalista rekao je da će se vratiti u Boliviju ako ljudi to zatraže. Takođe je pozvao bolivijsku opoziciju da zaustavi nasilje koje se nastavilo nakon njegovog progonstva. "Zašto nastavljaju s nasiljem?" upitao je Morales. Izvor: Vostok / RT

Nastavak na Vostok.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.