Izvor: Vostok.rs, 06.Maj.2019, 14:06   (ažurirano 02.Apr.2020.)

RT: „Obezbedićemo Rusiji sve neophodne uslove za investiranje“: Karakas traži alternativne načine za saradnju s Rusijom, Kinom

Izvor: Vostok / RT
Venecuela trazi tešnju saradnju sa Moskvom i Pekingom u cilju stvaranja novog sistema bankarskih transakcija kako bi se izbegle finansijske sankcije SAD-a, izjavio je ministar spoljnih poslova Horhe Areasa. "Tražimo alternativne načine saradnje s Rusijom, Kinom i drugim prijateljskim zemljama kako bismo izbjegli američku blokadu", rekao je Areasa tokom konferencije za novinare u venecuelanskoj ambasadi u Moskvi. Ministar je naglasio da se Bolivarska Republika nada da će se stvoriti novi alternativni pravci monetarnih sredstava kako bi se zamenili oni koji su pod kontrolom Vašingtona. On je priznao da se takvi načini saradnje neće ostvariti preko noći. "Tražimo alternativne načine za saradnju s Rusijom, Kinom i drugim prijateljskim zemljama kako bismo nekako zaobišli severnoameričku blokadu", rekao je Areasa. "To je politika, to su putevi koji se ne pojavljuju preko noći, moramo raditi na njima, oni moraju biti izgrađeni. Nadamo se da ćemo uz podršku Rusije i Kine moći da gradimo nove metode koje su alternativa tradicionalnim metodama razmene novca, koje danas kontrolišu Sjedinjene Države Države”, naglasio je on.  
Ranije ove godine, Bela kuća je uvela ekonomska i finansijska ograničenja protiv Venecuele. Sankcije, koje su uključile i smanjenje pristupa zemlje američkim dolarima, ciljale su na rudarski sektor i prodaju nafte, koje su ključne za ekonomiju Venecuele. Prihodi od nafte čine oko 98% prihoda od izvoza. Kako je naveo Areasa, više od pet milijardi dolara zamrznuto je na venezuelanskim računima u inostranstvu, nakon što se lider opozicije Huan Gvaido samoproglasio "privremenim predsednikom" zemlje krajem januara. U martu je venecuelanski ministar komunikacija Horhe Rodrigez rekao da je preko 30 milijardi dolara nezakonito preusmereno iz Venecuele tokom dva meseca na zahtev američkog predsednika Donalda Trampa.
Areasa je izrazio nadu da će Rusija povećati uvoz nafte iz Venecuele i povećati ulaganja u naftni sektor zemlje.
"Ne samo da se nadamo da će Rusija uvoziti više nafte, već očekujemo da će Rusija proizvoditi više nafte zajedno sa Venecuelom u naftnom pojasu Orinoko", rekao je Areasa posle razgovora sa ministrom spoljnih poslova Sergejem Lavrovim u Moskvi. „Očekujemo da Rusija povećati investicije u proizvodnju nafte i čekamo nove zajedničke poduhvate. Obezbedićemo Rusiji sve neophodne uslove za investiranje u Venecueli.", naglasio je Areasa.

Nastavak na Vostok.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.