Izvor: Vostok.rs, 10.Feb.2024, 19:09

RT: Ne nazivajte Bajdena starijim čovekom sa slabim pamćenjem – Bela kuća

 
Bela kuća je osudila izveštaj koji je sastavio američki specijalni tužilac Robert Hur, koji je istraživao navode da je predsednik Džo Bajden pogrešno rukovao poverljivim dokumentima. Najviši pravni službenik izjavio je da je tužilac otišao dalje od svojih ovlašćenja opisujući Bajdena kao „smanjenih sposobnosti s godinama“.
Portparol Kancelarije glavnog advokata Bele kuće, Ian Sams, krenuo je u ofanzivu protiv Hurovog izveštaja tokom retkog brifinga za štampu u petak. Iako je izveštaj na kraju preporučio da se Bajden ne tereti, Sams je upitao zašto je Hur uopšte razgovarao o predsednikovim godinama. „Kada je neizbežan zaključak da činjenice i dokazi ne podržavaju nijednu optužbu, ostaje vam da se pitate zašto ovaj izveštaj troši vreme na bespotrebne i neprikladne kritike predsednika“, dodao je on. Iako Sams nije osporio Hurove namere, potpredsednica Kamala Haris je sugerisala ranije u petak da je specijalni tužilac „politički motivisan“, rekavši da njegov opis Bajdena „ne može biti pogrešniji u pogledu činjenica“. „I zato ću reći, kada je reč o ulozi i odgovornosti tužioca u ovakvoj situaciji, treba očekivati da će postojati viši nivo integriteta od onoga što smo videli“, izjavila je Haris. Hura je prvobitno imenovao tadašnji predsednik Donald Tramp za američkog tužioca okruga Merilend 2018. godine, ali je podneo ostavku samo tri godine kasnije. Vratio se u vladu početkom 2023. godine, kada ga je državni tužilac Merik Garland postavio za specijalnog tužioca za istragu poverljivih dokumenata. U izveštaju od 345 stranica objavljenom u četvrtak, Hur je izjavio da je istraga „otkrila dokaze da je predsednik Bajden namerno zadržao i obelodanio poverljive materijale nakon svog mandata potpredsednika kada je bio privatni građanin“, ali je dalje zaključio da bi potencijalni porotnici videli Bajdena kao „dobronamernog, starijeg čoveka sa lošim pamćenjem“. Odlučio je da ne pokrene krivičnu prijavu protiv predsednika. Dok je Bajden pozdravio tu odluku tokom konferencije za novinare u četvrtak, on je odbacio Hurove reference na njegove poodmakle godine, insistirajući da je njegovo pamćenje „dobro“ i da „znam šta radim“. Samo nekoliko minuta kasnije, Bajden je pogrešno nazvao egipatskog predsednika Abdela Fataha el Sisija liderom Meksika kada je razgovarao o situaciji u Gazi, poslednji u nizu sličnih gafova poslednjih dana. Kao najstariji predsednik u istoriji SAD sa 81 godinom, Bajdenova kondicija je među najvećim problemima američkih glasača koji ulaze u izbornu sezonu 2024. U nedavnoj anketi En-Bi-Si Njuza, 76% ispitanika je izrazilo veliku ili umerenu zabrinutost zbog predsednikovog „mentalnog i fizičkog zdravlja“, što odražava slične rezultate drugog istraživanja sprovedenog prošlog septembra.       Poštovani čitaoci, na našem Telegram kanalu možete pratiti sve vesti o specijalnoj operaciji Oružanih snaga Ruske Federacije u Ukrajini, kao i o dešavanjima u Donjeckoj i Luganskoj Narodnoj Republici. Takođe, možete pogledati video snimke, karte i fotografije koje stalno pristižu.
Naš Telegram kanal - https://t.me/vostokvesti
Izvor: RT (ž)

Nastavak na Vostok.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.