RT: Makron izdao upozorenje zbog sukoba između SAD i Kine

Izvor: Vostok.rs, 26.Jun.2023, 20:24

RT: Makron izdao upozorenje zbog sukoba između SAD i Kine

 
Rešavanje glavnih problema sa kojima se čovečanstvo suočava biće „nemoguće“ bez saradnje između SAD i Kine, izjavio je francuski predsednik Emanuel Makron.
U intervjuu za Si-En-En u ponedeljak, Makron je naglasio potrebu da se smanji sukob kako bi se omogućilo zemljama da rade zajedno na velikim izazovima. „Za mene je glavni prioritet globalne agende pokušaj da se poprave postojeće krize, borba protiv nejednakosti i siromaštva, i rešavanje klimatskih promena i biodiverziteta... Ovde bih dodao i izgradnju zajedničke regulative o veštačkoj inteligenciji“, tvrdi on. To su „ključni izazovi decenija koje dolaze, a posebno ove decenije“, dodao je francuski predsednik. „Da bismo ostvarili ovu agendu, potrebna nam je saradnja, a posebno nam je potrebna saradnja Kine i SAD. Ako nema dogovora između Kine i SAD o svim ovim temama, nemoguće je izgraditi globalnu agendu i popraviti ova pitanja“, zaključio je Makron. On je napomenuo da je Pariski sporazum o klimatskim promenama potpisan 2015. godine „jer su predsednik Si [Đinping] i predsednik [Barak] Obama postigli sporazum nekoliko meseci ranije.“ Prošle nedelje, američki državni sekretar Entoni Blinken bio je u dugo odlaganoj poseti Kini u pokušaju da smiri tenzije oko američke podrške Tajvanu, incidenta sa kineskim balonom u februaru, i drugih pitanja. Blinken je tvrdio da je tokom svog putovanja uspeo da postigne „napredak“ ka vraćanju odnosa SAD sa Kinom na pravi put. Takođe je obećao da će Vašington „odgovorno upravljati” razlikama i pobrinuti se da njegova konkurencija sa Pekingom „ne pređe u sukob”. Međutim, čini se da je deo tog napretka poništio američki predsednik Džo Bajden, koji je svog kineskog kolegu Si Đinpinga nazvao „diktatorom“ samo dan nakon Blinkenovog povratka iz Pekinga.   Kinesko ministarstvo spoljnih poslova optužilo je američkog lidera za „otvorenu političku provokaciju”, rekavši da je „krajnje apsurdan” Bajdenov komentar „ozbiljno narušio političko dostojanstvo Kine”. Američki ambasador u Pekingu Nikolas Berns takođe je navodno pozvan i izrečena mu je zvanična opomena.     Poštovani čitaoci, na našem Telegram kanalu možete pratiti sve vesti o specijalnoj operaciji Oružanih snaga Ruske Federacije u Ukrajini, kao i o dešavanjima u Donjeckoj i Luganskoj Narodnoj Republici. Takođe, možete pogledati video snimke, karte i fotografije koje stalno pristižu.
Naš Telegram kanal - https://t.me/vostokvesti
Izvor: RT

Nastavak na Vostok.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.