RT: Izraelski napad na izbeglički kamp je „zverstvo“ – UN

Izvor: Vostok.rs, 02.Nov.2023, 02:59

RT: Izraelski napad na izbeglički kamp je „zverstvo“ – UN

 
Izraelsko bombardovanje izbegličkog kampa Džabalija u Gazi je „najnoviji zločin“ koji je zadesio palestinski narod koji živi u enklavi, izjavio je podsekretar UN za humanitarna pitanja Martin Grifits.
Hamas je u utorak izvestio da je oko 400 Palestinaca ubijeno ili povređeno u izraelskom napadu na gusto naseljeni kamp Džabalija. Portparol Izraelskih odbrambenih snaga (IOS) je kasnije potvrdio napad, navodeći da su vazdušni napadi bili usmereni na „veoma važnog“ komandanta Hamasa i njegovu jedinicu. Predstavnik IOS nazvao je civilne žrtve tragedijom, ali je na kraju za njihovu smrt okrivio vođstvo Hamasa, rekavši da se ono „ugradilo među civilno stanovništvo“. U saopštenju objavljenom u sredu, posle dvodnevne posete Izraelu i okupiranoj palestinskoj teritoriji, Grifits je pretpostavio da su borbe u Gazi ušle u „još strašniju fazu, sa sve strašnijim humanitarnim posledicama”. „7. oktobar i njegove posledice ostaviće neizbrisive ožiljke na živote miliona“, izjavio je Grifits, misleći na početni napad Hamasovih militanata na izraelske teritorije u blizini Gaze, koji je odneo živote 1.400 ljudi, i odgovor Izraela u kom je do sada čak 8.600 Palestinaca ubijeno, prema zdravstvenim vlastima Gaze. „Ovo ne može dalje. Potrebna nam je ogromna promena“, naglasio je zvaničnik UN. On je dalje pozvao da se svi taoci koje je zarobio Hamas odmah i bezuslovno oslobode, da obe strane poštuju svoje obaveze prema međunarodnom humanitarnom pravu i da prestanu da gađaju civile. Grifits je zaključio pozivajući „one sa uticajem“ da rade na deeskalaciji sukoba, upozoravajući da će „neuspeh da se sada reaguje imati posledice daleko izvan regiona“. Direktor Kancelarije UN za ljudska prava (OHCHR) u Njujorku, Kreg Mokhiber, opisao je u utorak akcije Izraela u Gazi kao „udžbenički slučaj genocida” i dao ostavku na svoju funkciju, navodeći da su se UN „predale moći SAD” i da nije ispunio svoju dužnost da spreči ubijanje palestinskih civila. SAD su do sada pokazale malu nameru da se zalažu za prekid vatre u Gazi i umesto toga su obećale beskrajnu podršku Izraelu i njegovom pravu na „samoodbranu“. Američki senator Lindzi Grejem je čak sugerisao da će Vašington stati uz Izrael bez obzira na to koliko civila bude ubijeno u njegovoj borbi protiv Hamasa.     Poštovani čitaoci, na našem Telegram kanalu možete pratiti sve vesti o specijalnoj operaciji Oružanih snaga Ruske Federacije u Ukrajini, kao i o dešavanjima u Donjeckoj i Luganskoj Narodnoj Republici. Takođe, možete pogledati video snimke, karte i fotografije koje stalno pristižu.
Naš Telegram kanal - https://t.me/vostokvesti
Izvor: RT (ž)

Nastavak na Vostok.rs...






Povezane vesti

RT: Izrael postavio ultimatum Crvenom krstu

Izvor: Vostok.rs, 03.Nov.2023, 00:40

 . Izraelski ministar spoljnih poslova Eli Koen kritikovao je ono što je nazvao „neuravnoteženim fokusom“ Međunarodnog komiteta Crvenog krsta (MKCK), usled ofanzive IOS u Gazi. On je takođe osudio humanitarnu grupu sa sedištem u Ženevi jer nije uspela da spase izraelske taoce koje drži...

Nastavak na Vostok.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.