RT: Izrael traži „temeljnu promenu“ granice sa Libanom – Netanjahu

Izvor: Vostok.rs, 06.Jan.2024, 00:30

RT: Izrael traži „temeljnu promenu“ granice sa Libanom – Netanjahu

 
Izrael je posvećen traženju „temeljne promene“ bezbednosne situacije na svojoj severnoj granici sa Libanom, jer ima za cilj da smanji napade militantne grupe Hezbolah koju podržava Iran, izjavio je premijer Benjamin Netanjahu američkom izaslaniku u četvrtak.
Tenzije između Izraela i Libana su porasle od Hamasovog prekograničnog napada na Izrael 7. oktobra, dok militantna grupa Hezbolah nastavlja da sprovodi niz napada na izraelsku teritoriju. Hezbolah, kao i Hamas, Izrael smatra terorističkom organizacijom. Na sastanku sa specijalnim izaslanikom američkog predsednika Amosom Hohštajnom u Tel Avivu u četvrtak, Netanjahu je izjavio da se bezbednosne mere moraju pojačati na severu Izraela kako bi se oko 100.000 evakuisanih stanovnika moglo „vratiti svojim domovima i živeti u bezbednosti i sigurnosti“. „Nećemo stati dok se ovaj cilj ne postigne, bilo diplomatski, što Izrael preferira, ili na neki drugi način“, dodao je izraelski lider, prenosi Tajms of Izrael. Netanjahu nije dao detalje o prirodi planova. On je takođe rekao Hohštajnu, prema pisanju medija, da je „posle ubilačkog napada 7. oktobra, Izrael odlučniji, smeliji i ujedinjeniji nego ikada“. Hohštajna je u region poslao američki predsednik Džo Bajden u pokušaju da smanji tenzije između Izraela i Hezbolaha. U objavi na Netanjahuovom nalogu na Iksu u četvrtak, nakon njegovog sastanka sa Hohštajnom, ponavlja se da je Izrael „posvećen da donese temeljnu promenu na svojoj granici sa Libanom“. Pored kopnenog i vazdušnog bombardovanja Gaze, u kojem je do sada ubijeno oko 22.000 Palestinaca, Izrael je takođe rasporedio trupe prema svojoj granici sa Libanom kako bi sprečio mogućnost upada Hezbolaha, sličan upadu Hamasa u oktobru. Ranije ove nedelje, Hamasov uticajni zamenik lidera Saleh Al Aruri ubijen je u napadu dronom u libanskoj prestonici Bejrutu. Dok Izrael, koji retko komentariše vojne operacije, nije priznao odgovornost za bombardovanje, lider Hezbolaha Hasan Nasralah obećao je osvetu svom južnom susedu. „Ne plašimo se rata“, izjavio je Nasralah ove nedelje u televizijskom obraćanju, dodajući da „neće biti granice, neće biti pravila“ na odgovor Hezbolaha. Hezbolah je do sada izbegavao velike eskalacije na granici, rekavši ranije da su njegove akcije usmerene na „vezivanje“ Izraelskih odbrambenih snaga kako bi sprečio njihovo raspoređivanje u Gazi. Napad u kojem je ubijen Al Aruri bio je prvi u Bejrutu nakon višemesečne razmene vatre. Do tada su okršaji uglavnom bili ograničeni na područja oko južne granice Libana.     Poštovani čitaoci, na našem Telegram kanalu možete pratiti sve vesti o specijalnoj operaciji Oružanih snaga Ruske Federacije u Ukrajini, kao i o dešavanjima u Donjeckoj i Luganskoj Narodnoj Republici. Takođe, možete pogledati video snimke, karte i fotografije koje stalno pristižu.
Naš Telegram kanal - https://t.me/vostokvesti
Izvor: RT (ž)

Nastavak na Vostok.rs...






Povezane vesti

Obaveštajna jedinica IDF-a upozoravala da se Hamas sprema za napad na Izrael

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 06.Jan.2024

Šef obaveštajne jedinice izraelske vojske, poznate kao Đavolji advokat, navodno je četiri puta upozorio, tri nedelje pre Hamasovog napada 7. oktobra, da bi palestinska militantna grupa uskoro mogla da pokrene sukob, javlja izraelski Kanal 12.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.