RT: Izrael neće primati naređenja od SAD – ministar bezbednosti

Izvor: Vostok.rs, 05.Jan.2024, 00:59

RT: Izrael neće primati naređenja od SAD – ministar bezbednosti

 
Izraelski ministar za nacionalnu bezbednost Itamar Ben Gvir odbacio je kritike SAD o predlozima da se Palestinci presele na teritorije izvan Gaze, rekavši u poruci objavljenoj na društvenim mrežama da Izrael „nije još jedna zvezda na američkoj zastavi“.
Ben Gvir je, zajedno sa izraelskim ministrom finansija Bezalelom Smotričem, proteklih dana zagovarao planove za posleratnu „dobrovoljnu migraciju“ Palestinaca iz blokirane enklave Gaze. Izraelski zvaničnici vodili su tajne razgovore sa predstavnicima Demokratske Republike Kongo i drugih afričkih zemalja o mogućem preseljavanju Palestinaca nakon završetka rata sa Hamasom, objavio je u sredu Tajms of Izrael. Smotrič je izjavio da oko 70 odsto stanovništva Izraela podržava takve predloge za „dobrovoljnu” migraciju. On je ove nedelje izjavio izraelskom javnom emiteru KAN da se „2 miliona ljudi [u Gazi] budi svakog jutra sa željom da unište Državu Izrael i pokolju, siluju i ubiju Jevreje“. Ben Gvir je posebno dodao da Izrael želi „da podstakne svojevoljno iseljavanje i da moramo da pronađemo zemlje koje su spremne da prime [Palestince]“. Retorika dvojice izraelskih zvaničnika odbačena je kao „zapaljiva i neodgovorna“ u saopštenju Stejt departmenta Vašingtona u utorak, što je navelo Ben Gvira da objavi na Iksu da je, iako je pomoć Vašingtona cenjena, ovo pitanje na Izraelu da odluči. „Zaista cenimo Sjedinjene Američke Države“, napisao je on u utorak, „ali mi nismo još jedna zvezda na američkoj zastavi“. „Sjedinjene Države su naš najbolji prijatelj, ali pre svega ćemo učiniti ono što je najbolje za Državu Izrael: migracija stotina hiljada iz Gaze će omogućiti stanovnicima enklave da se vrate kući i žive u bezbednosti i zaštiti vojnika IOS“. U svojim komentarima u utorak, prigovarajući izjavama Ben Gvira i Smotriča, portparol američkog Stejt departmenta Metju Miler izjavio je da je Vašingtonu „više puta i dosledno“ govorila izraelska vlada, uključujući premijera Benjamina Netanjahua, da „takve izjave ne odražavaju“ zvaničnu izraelsku politiku. „Bili smo jasni, dosledni i nedvosmisleni da je Gaza palestinska zemlja i da će ostati palestinska zemlja, s tim da Hamas više neće kontrolisati njenu budućnost i nijedna teroristička grupa neće biti u stanju da ugrozi Izrael“, dodao je Stejt department. U decembru je američki predsednik Džo Bajden spomenuo ime Ben Gvira i njegovih saveznika u govoru u kojem je izjavio da neki članovi izraelske koalicije izgleda žele „odmazdu“ protiv svih Palestinaca kao odgovor na Hamasov prekogranični napad 7. oktobra.     Poštovani čitaoci, na našem Telegram kanalu možete pratiti sve vesti o specijalnoj operaciji Oružanih snaga Ruske Federacije u Ukrajini, kao i o dešavanjima u Donjeckoj i Luganskoj Narodnoj Republici. Takođe, možete pogledati video snimke, karte i fotografije koje stalno pristižu.
Naš Telegram kanal - https://t.me/vostokvesti
Izvor: RT (ž)
 

Nastavak na Vostok.rs...






Povezane vesti

"BAČENO VIŠE BOMBI NEGO NA HIROŠIMU I NAGASAKI" Ambasador Palestine za SD o paklenom planu Izraela: "Iseljavanje naroda je RATNI ZLOČIN"

Izvor: SrbijaDanas.com, 05.Jan.2024

Saopštenje ambasadora Palestine u Srbiji, Muhameda Al Namure, prenosimo u celosti...Vest da su izraelski zvaničnici vodili tajne pregovore sa afričkom državom Kongo i nekoliko drugih zemalja o potencijalnom prihvatanju izbeglica iz Pojasa Gaze odjeknula je čitavom planetom. Namera Izraela da deportuje...

Nastavak na SrbijaDanas.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.