RT: Iranski predsednik odbio da se sastane s Trampom sve dok se ne ukinu sankcije

Izvor: Vostok.rs, 27.Avg.2019, 13:26   (ažurirano 02.Apr.2020.)

RT: Iranski predsednik odbio da se sastane s Trampom sve dok se ne ukinu sankcije

Iranski predsednik Hasan Rohani je saopštio da nema interesa da razgovara s Donaldom Trampom sve dok su na snazi američke sankcije prema Teheranu. Tramp je pomišljao na ideju da se sastane sa Rohanijem na samitu G7. Tokom samita G7 u Francuskoj u ponedeljak, Tramp je rekao da bi bio spreman upoznati Rohanija "ako okolnosti budu ispravne". Da bi se takav sastanak dogodio, Teheran mora da bude "dobar igrač" i ispuni listu zahteva, uključujući napuštanje programa balističkih projektila, naglasio je Tramp. On je dodao da postoji "zaista dobra šansa" da će razgovarati s Rohanijem nekada u budućnosti. Rohani je, međutim, rekao da ga ne zanima sastanak s Trampom ukoliko SAD prvo ne ukinu sve sankcije.
  "SAD bi trebalo da deluju tako što će ukinuti sve ilegalne i nepravedne sankcije nametnute Iranu", rekao je Rohani.
  Iranski lider je dodao da su produktivni razgovori "nemogući" osim ako Vašington "ne bude poštovao prava iranskog naroda". Zvaničnici u Teheranu kažu da su otvoreni za dijalog sa Vašingtonom, ali samo „na ravnopravnoj osnovi“.  Sukob između Irana i SAD-a počeo je eskalirati prošle godine nakon što su SAD jednostrano napustile sporazum iz 2015. godine o iranskom nuklearnom programu, poznatim kao JCPOA. Tramp je optužio Irance da potajno krše sporazum. Iran je to negirao, a posvećenost Irana Sporazumu potvrdila je i Međunarodna agencija za atomsku energiju. Iran je u maju počeo da smanjuje svoje obaveze u okviru Sporazuma. Međutim, Teheran je rekao da će povući tu odluku ako EU, koja je takođe potpisnik Sporazuma, pruži neko olakšanje od američkih sankcija. Izvor: Vostok / RT

Nastavak na Vostok.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.