RT: Indijska mornarica će se osloboditi kolonijalne prošlosti – izveštaj

Izvor: Vostok.rs, 09.Okt.2023, 22:59

RT: Indijska mornarica će se osloboditi kolonijalne prošlosti – izveštaj

Indijska mornarica je napravila značajan korak ka zameni oznaka nasleđenih iz britanske ere sa alternativama indijske kulture. Ovaj potez dolazi kao deo tekućih napora da se uklone „simboli britanske kolonijalne ere“, kako je u nedelju objavio Hindustan Tajms.
Dva neimenovana zvaničnika koja su upoznata sa ovim pitanjem izjavila su za novine da će mornarica uskoro sprovesti i „rodno neutralne promene u činovima“. Naime, indijska mornarica je tek ranije ove godine počela da regrutuje žene mornare u okviru nove vladine šeme regrutovanja \'Agnipat\', koja nastoji da regrutuje vojnike za četvorogodišnji ugovor. Prva grupa \'Agnivera\', uključujući oko 270 žena, diplomirala je na obuci u Odiši, državi u istočnoj Indiji, i pridružila se službi u martu. U razgovoru za Hindustan Tajms, jedan zvaničnik je izjavio da će sedam činova ispod oficira, uključujući tri koja nisu rodno neutralna, uskoro biti preimenovana. Oficirski činovi će, međutim, ostati isti. „Postojeći termini su oličenje britanskih tradicija. Takođe, rodno neutralni rangovi su neophodni da bi okruženje uslužno bilo inkluzivno“, izjavio je zvaničnik agenciji. „Nove oznake su poslate Ministarstvu odbrane na odobrenje, koje se očekuje uskoro.“ Mornarica je već preduzela mnoge mere da ukine tradicije kolonijalne ere - od usvajanja nove zastave koja crpi inspiraciju od indijskog vladara Čatrapatija Šivadžija do ukidanja palica za komandante i omogućavanja tradicionalne indijske nošnje u oficirskim prostorijama. Ministarstvo odbrane Indije takođe je započelo akciju da preimenuje 58 \'kantona\' iz britanske ere, radije ih nazivajući \'vojnim stanicama\', navodi se u saopštenju koje je vlada dala parlamentu 24. jula. Ove promene dolaze u pozadini indijskog premijera Narendre Modija koji poziva na „brisanje kolonijalnih običaja i usvajanje indijskog načina rada u oružanim snagama“. Modi je najavio novi „plan“ za rast zemlje u narednih 25 godina tokom svog govora na 75. godišnjici nezavisnosti Indije 2021. Iste godine je pozvao oružane snage da se oslobode „zastarelih“ praksi iz kolonijalnog doba.      Poštovani čitaoci, na našem Telegram kanalu možete pratiti sve vesti o specijalnoj operaciji Oružanih snaga Ruske Federacije u Ukrajini, kao i o dešavanjima u Donjeckoj i Luganskoj Narodnoj Republici. Takođe, možete pogledati video snimke, karte i fotografije koje stalno pristižu.
Naš Telegram kanal - https://t.me/vostokvesti
Izvor: RT (ž)

Nastavak na Vostok.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.