Izvor: Vostok.rs, 24.Feb.2019, 14:47   (ažurirano 02.Apr.2020.)

RT: Indija zapretila da će preusmeriti tokove reka od Pakistana nakon bombaškog napada

Indija je ponovila tvrdnje da gradi brane kako bi zatvorila svoj deo voda koje idu za Kašmir pod kontrolom Pakistana, kao odgovor na bombaški napad u Pulvami 14. februara, u kojem je poginulo 40 pripadnika paravojnih formacija. Za bombaški u indijskoj državi Džamu i Kašmir odgovornost je preuzela grupa pobunjenika pod nazivom "Džaiš-e-Mohamed" koja deluje iz Pakistana. To je bio najsmrtonosniji napad na indijske vojnike od kada je kašmirska pobuna počela 1989. godine. Indija je optužila svog suseda da ne čini dovoljno da obuzda ekstremističke pobunjenike koji deluju unutar njegovih granica, dok Pakistan poriče bilo kakvu umešanost.
Nakon toga usledio je rat reči, a indijski ministar za vodne resurse Nitin Gadkari je izjavio da će njegova zemlja iskoristiti vodu iz reka koje teku kroz Kašmir za upotrebu u zemljama Indije umesto za snabdevanje Pakistana. Under the leadership of Hon'ble PM Sri @narendramodi ji, Our Govt. has decided to stop our share of water which used to flow to Pakistan. We will divert water from Eastern rivers and supply it to our people in Jammu and Kashmir and Punjab.
— Nitin Gadkari (@nitin_gadkari) February 21, 2019 U žestokom odgovoru, federalni ministar Pakistana za vodne resurse Faisal Vavda se nije ustručavao od niza pretnji kojima se naglašava snaga pakistanske vojske. And it’s high time you realise the consequences of a war. Pak Army is not a dummy force. It’s bold, brave and well trained capable to destroy Modi’s generations but we don’t want that so learn that your warmongering won’t do you any good dear India.
— Faisal Vawda (@FaisalVawdaPTI) February 21, 2019 Pakistanski ministar spoljnih poslova Šah Mahmud Kureši zauzeo je odmereniji pristup, ali je ipak naglasio koliko su visoki ulozi. "Ovo je čin rata i nakon što sam vidio sve te neodgovorne izjave indijskih vođa. Napisao sam pismo generalnom sekretaru Ujedinjenih nacija kojeg sam upoznao s indijskim pretnjama", rekao je on.
Sekretar pakistanskog ministarstva za vodne resurse Kavaja Šumail je rekao da će "snažno reagovati" ako Indija prekrši Ugovor o vodama iz 1960. godine. Sporazum, kojem je posredovala Svetska banka između rivalskih nacija, osigurava nesmetan protok reka Čenab, Ind i Jelum u Kašmir i dalje na teritoriju Pakistana. Sporazum je održan čak i uprkos tri rata između dve zemlje od 1965. godine.

Nastavak na Vostok.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.