RT: Indija bi mogla dobiti novo ime, izvestili su lokalni mediji

Izvor: Vostok.rs, 05.Sep.2023, 21:37

RT: Indija bi mogla dobiti novo ime, izvestili su lokalni mediji

 
Zvanična pozivnica za večeru G20 koju je izdala predsednica Drupadi Murmu u kojoj se ona naziva „predsednicom Barata“, a ne Indije, povećala je spekulacije u utorak da bi ta azijska zemlja mogla da započne proces promene imena već ovog meseca, objavili su lokalni mediji.
Poziv, koji je široko rasprostranjen na društvenim mrežama zajedno sa heštegom #PresidentOfBharat, upućen je raznim svetskim liderima kako bi ih primorao da prisustvuju večeri u subotu u kongresnom centru Barat Mandapam u Nju Delhiju, mestu održavanja samita G20 9. i 10. septembra. „Reč „Indija“ je zloupotreba koju su nam dali Britanci, dok je reč „Barat“ simbol naše kulture“, izjavio je Harnat Sing Jadav iz Indijske narodne partije za novinsku agenciju ANI. Spekulacije dolaze pošto je Indija Tudej izvestio u utorak da bi rezoluciju o zvaničnom preimenovanju Indije u Barat vlada mogla predložiti na posebnoj parlamentarnoj sednici zakazanoj za kasnije ovog meseca. Međutim, dnevni red za predstojeću sednicu još nije objavljen, tako da ostaje nejasno da li će predlog biti i formalno predstavljen. Sadašnji jezik u svom Ustavu označava zemlju kao „Indija, to jest Barat, je savez država…“ Neke političke ličnosti su podržale promenu imena, uključujući Mohana Bagvata iz desničarsko-nacionalističke partije RSS, koja je pozvala građane da koriste novi termin. Ime Barat je izvedeno od Barata; naziv za Indiju na nekoliko jezika zemlje, koji i sam potiče iz hinduističke književnosti. U početku, Barata se odnosila samo na zapadni region doline Ganga pre nego što je bila šire korišćena za opisivanje indijskog potkontinenta i regiona Velike Indije. Termin Barata se generalno koristio naizmenično sa „Indija“. Indija je ponekad poznata i pod trećim imenom: Hindustan. Drugi zagovornici promene su tvrdili da bi ustavna promena o kojoj se priča, jedinstveno autohtono ime za tu azijsku zemlju, ojačala nacionalni ponos, ojačala njeno nasleđe i udaljila se od istorije kolonijalne vladavine Velike Britanije. Međutim, kritičari, poput lidera partije Indijski nacionalni kongres Džairama Rameša, odbili su taj predlog, rekavši da bi taj potez zapravo stavio indijski ustav „pod napad“.     Poštovani čitaoci, na našem Telegram kanalu možete pratiti sve vesti o specijalnoj operaciji Oružanih snaga Ruske Federacije u Ukrajini, kao i o dešavanjima u Donjeckoj i Luganskoj Narodnoj Republici. Takođe, možete pogledati video snimke, karte i fotografije koje stalno pristižu.
Naš Telegram kanal - https://t.me/vostokvesti
Izvor: RT

Nastavak na Vostok.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.