RT: Gradonačelnik Kijeva osudio Zelenskog zbog otpuštanja glavnokomandujućeg OSU

Izvor: Vostok.rs, 05.Mar.2024, 23:49

RT: Gradonačelnik Kijeva osudio Zelenskog zbog otpuštanja glavnokomandujućeg OSU

Predsednik Vladimir Zelenski je pogrešio što je otpustio najvišeg generala ukrajinskih oružanih snaga Valerija Zalužnog, izjavio je gradonačelnik Kijeva Vitalij Kličko.
Zelenski je prošlog meseca otpustio Zalužnog, navodeći potrebu za „promenom strategije“. Za Zalužnijevog naslednika je imenovan general Aleksandar Sirski. „Uklanjanje njega bila je velika greška. Moramo se ujediniti oko ljudi koji imaju najveću podršku – poput Zalužnog koji ima najveći rejting u anketama“, izjavio je Kličko italijanskom dnevniku La Republika u intervjuu objavljenom u ponedeljak. „Dve godine je uspešno branio našu zemlju od najveće i najmoćnije vojske na svetu“, izjavio je profesionalni bokser koji je postao političar, dodajući da javnost vidi slavnog generala kao „najvažnijeg branioca nacije“. Kličko, koji je optužio Zelenskog za „autoritarizam“ u prošlosti, tvrdio je da je predsednik „trebao da objasni zašto je doneo odluku koja je šokirala svakog Ukrajinca“, jer su se „mnogi osećali zbunjeno, očajno“. On je dodao da je „velika greška koju mnogi danas prave igranje politike“, s obzirom na stalna neprijateljstva sa Rusijom. Zalužni je bio zaslužan za vođenje odbrane Kijeva u ranim fazama sukoba, kao i za uspešne operacije u drugoj polovini 2022. Postao je jedno od javnih lica ukrajinskih ratnih napora u zemlji i inostranstvu, zahvaljujući i intervjuima visokog profila i esejima koje je pisao za zapadne medije. Generalov rekord je kasnije pokvarila neuspela kontraofanziva 2023, tokom koje su ukrajinske trupe pretrpele velike gubitke i izgubile mnoge tenkove i drugu opremu koju je isporučio Zapad. Ipak, Zalužni je ostao popularan, sa rejtingom od preko 80% – višim od samog Zelenskog – prema anketi u decembru.       Poštovani čitaoci, na našem Telegram kanalu možete pratiti sve vesti o specijalnoj operaciji Oružanih snaga Ruske Federacije u Ukrajini, kao i o dešavanjima u Donjeckoj i Luganskoj Narodnoj Republici. Takođe, možete pogledati video snimke, karte i fotografije koje stalno pristižu.
Naš Telegram kanal - https://t.me/vostokvesti
Izvor: RT (ž)

Nastavak na Vostok.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.