RT: Fašistički pozdrav nije zločin – italijanski sud

Izvor: Vostok.rs, 20.Jan.2024, 00:43

RT: Fašistički pozdrav nije zločin – italijanski sud

 
Čin izvođenja fašističkog pozdrava nije zločin, navodi se u presudi najvišeg italijanskog suda, osim ako to ne predstavlja rizik za javni red ili doprinosi oživljavanju fašističke politike.
U svojoj presudi od četvrtka, Vrhovni kasacioni sud u Rimu izrekao je da se mora održati drugo žalbeno suđenje za grupu od osam neofašističkih militanata koji su izveli gest – poznat u Italiji kao „rimski pozdrav“ – na komemorativnom događaju u Milanu 2016. „Odlukom kasacionog suda utvrđeno je da rimski pozdrav nije zločin osim ako ne postoji konkretna opasnost od rekonstrukcije fašističke partije, kako je predviđeno članom 5 \'Šelbinog zakona\', ili postoje konkretni ciljevi rasne diskriminacije i nasilja, kako to predviđa \'Mančinov zakon\',” izjavio je italijanskim medijima Domeniko Di Tulio, advokat koji zastupa dvojicu optuženih, prenosi Gardijan. Šelbin zakon iz 1952. proglasio je nezakonitim promovisanje fašizma i zabranio ponovno uvođenje fašističke partije Benita Musolinija u italijansku politiku. Mančinov zakon, uveden 1993. godine, učinio je rasističko nasilje i govor mržnje nezakonitim. Presuda suda efektivno znači da je fašistički pozdrav dozvoljen na javnim događajima, kao što je nedavni miting u Rimu tokom kojeg su stotine muškaraca koristili taj gest ispred bivšeg sedišta sada ugašene partije Italijanskog socijalnog pokreta (MSI). Godišnji događaj obeležava sećanje na smrt tri militanta iz omladinskog krila MSI u Milanu 1975. KasaPaund, neofašistička grupa koja organizuje događaj, pozdravila je presudu italijanskog suda kao „istorijsku pobedu“. „Naravno, nastavićemo sa rimskim pozdravom“, izjavio je Luka Marsela, portparol grupe, prenosi novinska agencija ANSA. MSI, neofašistička partija formirana posle Drugog svetskog rata, jedan je od političkih pokreta koji će se na kraju transformisati u vladajuću partiju Braća Italije, koju predvodi italijanska premijerka Đorđa Meloni. Međutim, Meloni je insistirala da njena partija nema „nostalgične fašiste, rasiste ili antisemite“. Uprkos ovoj izjavi, Braća Italije je odbila da izbaci MSI motive sa svog zvaničnog logotipa. Meloni se suočava sa obnovljenim pozivima da preduzme akciju protiv neofašističkih elemenata u Italiji nakon što su snimci sa mitinga u Rimu ranije ovog meseca izazvali široku osudu. Video, koji je široko distribuiran na internetu, prikazuje grupe muškaraca kako stoje u redovima i izvode fašistički pozdrav. „Ono što se dogodilo je neprihvatljivo“, izjavila je Eli Šlajn iz italijanske Demokratske partije levog centra na društvenim mrežama povodom komemoracije 7. januara u prestonici. „Neofašističke grupe moraju biti raspuštene, kako piše u ustavu.“       Poštovani čitaoci, na našem Telegram kanalu možete pratiti sve vesti o specijalnoj operaciji Oružanih snaga Ruske Federacije u Ukrajini, kao i o dešavanjima u Donjeckoj i Luganskoj Narodnoj Republici. Takođe, možete pogledati video snimke, karte i fotografije koje stalno pristižu.
Naš Telegram kanal - https://t.me/vostokvesti
Izvor: RT (ž)

Nastavak na Vostok.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.