RT: Bolivijska pučistička vlada optužila Moralesa za terorizam i pobunu

Izvor: Vostok.rs, 23.Nov.2019, 11:33   (ažurirano 02.Apr.2020.)

RT: Bolivijska pučistička vlada optužila Moralesa za terorizam i pobunu

Nova vlada Bolivije optužila je bivšeg predsednika Evu Moralesa za navodni terorizam i pobunu, a proterani optuženi lider, koji je u strahu za svoj život pobegao u Meksiko, kako se navodi, organizator je blokade gradova od strane demonstranata. „Tražimo maksimalnu kaznu za pobunu i terorizam“, rekao je novinarima ministar unutrašnjih poslova Arturo Murilo nakon što je podneo optužnicu protiv Moralesa sa tužiocima. Optužio je prognanog predsednika da podstiče njegove pristalice da blokiraju puteve kako bi navodno ostavili gradove bez hrane, ukazujući na snimak koji je, navodno, pronađen na mobilnom telefonu konfiskovanom od jednog od demonstranata tokom nasilnog razbijanja protesta od strane snaga bezbednosti kod Kočabambe.
Na snimku se čuje čovek za koga se navodi da je navodno Morales, kako savetuje jednog od demonstranata o blokadi, te navodi da će pokušati da se vrati u Boliviju, ako Kongres odbije njegovu ostavku. Blokade izvan glavnih gradova Bolivije, posebno glavnog grada La Paza, dovele su do nestašice goriva i hrane, a nova desničarska vlada nije oklijevala da ih iskoristi za demonizovanje Moralesovih pristalica, od kojih su mnogi (ali ne svi) starosedeoci koji žive na selu. Međutim, nema naznaka da su ove blokade bila Moralesova ideja ili da će nestati bez njegvog ohrabrenja. U četvrtak je Ministarstvo spoljnih poslova Bolivije podnelo žalbu vladi Meksika, gde Morales ima politički azil, tvrdeći da je "prekoračen" njegov politički azil. Morales je reagovao, nazivajući napore pučističke vlade kao „farsu“. Prognani bolivijski predsednik pozvao je UN da interveniše zbog „masakra“ starosedelačkih demonstranata, sa preko već 30 mrtvih od ruke snaga beubednosti koje su sada oslobođene krivične odgovornosti u razbijanju demonstracija odlukom privremene vlade, a koja želi da izbriše sve tragove socijalizma u zemlji. Članovima Moralesove stranke MAS (Pokret za socijalizam), koji imaju dvotrećinsku većinu i u Senatu i u Predstavničkom domu, nije dozvoljeno da prisustvuju sednicama, niti je Moralesova ostavka, niti samoproglašeno predsedavanje zemljom od strane opozicionog lidera Žanin Anjes tehnički legalno. Međutim, Kongres mora odobriti novi zakon da bi se omogućilo da se krene napred i mora odobriti nove izborne nadzornike nakon što je Moralesova pobeda proglašena "prevarom" od strane Organizacije američkih država, iako druga grupa koja je ispitivala glasanje nije našla dokaze za taj zaključak. Međutim, to ne sprečava novu vladu da pokrene krstaški rat protiv svih ostataka Moralesove vlade, preteći i članovima MAS-a, i novinarima simpatizerima te stranke hapšenjem zbog „pobune“. Policija je u četvrtak napala pogrebnu povorku u La Pazu suzavcem , verovatno ohrabrenom nesmanjenom podrškom SAD-a bolivijskoj "političkoj tranziciji". Ako bi bio optužen i osuđen za terorizam i pobunu, Morales bi se mogao naći u zatvoru do 30 godina. Izvor: Vostok / RT

Nastavak na Vostok.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.