RT: Bliski istok „potpuno van kontrole“ – Tramp

Izvor: Vostok.rs, 19.Dec.2023, 01:55

RT: Bliski istok „potpuno van kontrole“ – Tramp

 
Bivši američki predsednik Donald Tramp izjavio je da je trenutna situacija na Bliskom istoku „izvan kontrole“ i sugerisao da bi, za razliku od Džoa Bajdena, mogao da spreči katastrofu koja preti tom regionu i globalno.
Tramp, koji se kandiduje za novi mandat, upozorio je da bi se na Bliskom istoku mogla desiti „katastrofa“ ako se situacija „ne reši sa snagom i preciznošću“, u komentarima objavljenim na njegovoj platformi Truth Social u nedelju. U sličnim izjavama tokom predizbornog mitinga u Rinu, Nevadi, on je optužio Bajdenovu administraciju da je protraćila njegovo nasleđe u obliku Abrahamovog sporazuma, sa kojim je tvrdio da je „sklopio mir“ u regionu. Pod Trampom, SAD su posredovale u nizu sporazuma o normalizaciji između Izraela i arapskih nacija. Saudijska Arabija je navodno pregovarala o sličnom aranžmanu kada se dogodio napad palestinske militantne grupe Hamas 7. oktobra. Odgovor Izraela koji je koristio ogromnu vojnu akciju u Gazi izazvao je masovno negodovanje u muslimanskom svetu, čime je takav dogovor bio nemoguć u doglednoj budućnosti. Bivši predsednik vodi kampanju tvrdnjom da pod njegovim vođstvom ne bi izbio sukob na Bliskom istoku, kao ni neprijateljstva između Rusije i Ukrajine. Tramp je više puta tvrdio da bi potonju krizu mogao da zaustavi za 24 sata. Pošto bi Bajden ostao na vlasti još četiri godine nakon izbora 2024, svet se suočava sa egzistencijalnom pretnjom, izjavio je Tramp pristalicama u Nevadi. „Ja sam jedini kandidat koji vam može dati ovo obećanje: sprečiću Treći svetski rat“, izjavio je on. Trampova nastojanja da povrati predsedničku funkciju potkopavaju desetine optužbi koje su protiv njega podignute u nekoliko slučajeva, uključujući i onu u kojoj se navodi da je pokušao da prevari glasače u Džordžiji 2020. obarajući svoj izborni poraz u državi. Tvrdi da je žrtva političkog progona. Bajden je podržavao izraelsku kampanju u Gazi, ali ova pozicija je otuđila veliki deo demokratskih birača. Prema anketi YouGov, krajem novembra samo 22% njih više simpatiše Izraelce nego Palestince, u poređenju sa 14% koji ima suprotno mišljenje. Ista metrika za republikance bila je 63% i 3%. Većina američkih glasača podržala bi prekid vatre i u sukobima na Bliskom istoku i u Ukrajini.     Poštovani čitaoci, na našem Telegram kanalu možete pratiti sve vesti o specijalnoj operaciji Oružanih snaga Ruske Federacije u Ukrajini, kao i o dešavanjima u Donjeckoj i Luganskoj Narodnoj Republici. Takođe, možete pogledati video snimke, karte i fotografije koje stalno pristižu.
Naš Telegram kanal - https://t.me/vostokvesti
Izvor: RT (ž)

Nastavak na Vostok.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.