Izvor: Vostok.rs, 02.Nov.2023, 02:41

RT: Bajden preti da će staviti veto na paket pomoći Izraelu

 
Američki predsednik Džo Bajden odbiće da potpiše paket vojne pomoći Izraelu, koji podržavaju republikanci, ako ne bude uključivao milijarde sredstava za Ukrajinu, saopštila je kancelarija za budžet Bele kuće.
Kancelarija za upravljanje i budžet izdala je u utorak saopštenje u kojem se secira republikanski predlog, rekavši da on „ubacuje pristrasnost u podršku Izraelu“ i da ne izdvaja resurse za Kijev u njegovom sukobu sa Rusijom. „Kongres je dosledno radio na dvostranački način na pružanju bezbednosne pomoći Izraelu, a ovaj zakon preti da nepotrebno podriva taj dugogodišnji pristup“, saopštila je kancelarija, dodajući da će „razdvajanje bezbednosne pomoći Izraela od drugih prioriteta u nacionalnoj bezbednosti imati globalne posledice“. Republikanci u Kongresu izneli su u ponedeljak paket pomoći Izraelu od 14 milijardi dolara, pozivajući na smanjenje sredstava izdvojenih za Poreznu službu prema Bajdenovom zakonu o smanjenju inflacije i na izostavljanje bezbednosne pomoći Ukrajini, između ostalog. Novoimenovani republikanski predsednik Predstavničkog doma Majk Džonson izjavio je da bi želeo da „razdvoji“ pomoć za Izrael i Ukrajinu, direktno protiv plana Bele kuće da poveže ova dva pitanja. Kancelarija za upravljanje i budžet je dalje navela da je republikanski zakon „loš za Izrael, region Bliskog istoka i našu nacionalnu bezbednost“, ali je dodala da će Bela kuća nastaviti da radi sa zakonodavcima na pronalaženju kompromisa. Iako većina republikanaca glasno podržava dodatnu pomoć Izraelu usled njegove operacije eliminacije Hamasa u Gazi, podrška Kijevu je postala sporna unutar stranke. Tokom nedavnih pregovora da se spreči zatvaranje vlade, Bela kuća nije uspela da obezbedi milijarde pomoći zatražene Ukrajini zbog protivljenja republikanaca. Bivši predsednik Predstavničkog doma Kevin Makarti zbačen je sa svoje pozicije kao rezultat kontroverze, nakon što su ga neki pobunjenički republikanci optužili da pokušava da umiri demokrate u vezi sa zakonima o ograničenju potrošnje. Dok su poslanici usvojili predlog zakona o privremenom finansiranju kako bi izbegli zatvaranje vlade ranije ovog meseca, odlučili su da u potpunosti odustanu od pomoći Ukrajini, odlažući to pitanje za potpuniji paket potrošnje. Odbijajući pritužbe republikanaca, američki ministar odbrane Lojd Ostin je tvrdio da bi se Ukrajina suočila sa porazom od Rusije bez američke milosti, insistirajući da Vašington ne sme „sada da povuče tepih ispod njih“. Uprkos oko 50 milijardi dolara direktne američke vojne pomoći od februara 2022. godine, ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski se navodno oseća „izdanim“ od zapadnih partnera Kijeva pošto su isporuke oružja usporene, izjavili su njegovi saradnici nedavno za magazin Tajm. „Ostavili su ga bez sredstava da pobedi u ratu, samo sa sredstvima da ga preživi“, napisala je publikacija, citirajući člana tima Zelenskog.       Poštovani čitaoci, na našem Telegram kanalu možete pratiti sve vesti o specijalnoj operaciji Oružanih snaga Ruske Federacije u Ukrajini, kao i o dešavanjima u Donjeckoj i Luganskoj Narodnoj Republici. Takođe, možete pogledati video snimke, karte i fotografije koje stalno pristižu.
Naš Telegram kanal - https://t.me/vostokvesti
Izvor: RT (ž)
 

Nastavak na Vostok.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.