RT: Australijski premijer osudio američko krivično gonjenje Asanža

Izvor: Vostok.rs, 03.Avg.2023, 09:44

RT: Australijski premijer osudio američko krivično gonjenje Asanža

Australijski premijer Entoni Albaniz izjavio je da će nastaviti da vrši pritisak na SAD da obustave krivično gonjenje osnivača Vikiliksa Džulijana Asanža. Međutim, američki državni sekretar Entoni Blinken odbacio je prethodne molbe Kanbere.
„Ovo je trajalo predugo. Dosta je bilo“, izjavio je Albaniz novinarima. „Ostajemo veoma čvrsti u našem stavu i u našim predstavljanjima američkoj vladi i nastavićemo to da činimo.“ Albaniz je ranije davao slične izjave. On je u maju za australijsku televiziju ABC izjavio da slučaj Asanž treba da se „dovede do kraja“ i da njegova vlada „radi diplomatskim kanalima“ na rešavanju situacije sa Vašingtonom. On nije precizirao da li želi da SAD u potpunosti odustanu od slučaja ili da traže nagodbu sa bivšim šefom Vikiliksa. Blinken je „bacio hladnu vodu“ na ovaj rad tokom vikenda. Govoreći zajedno sa ministarkom inostranih poslova Australije Peni Vong u Brizbejnu u subotu, Blinken je izjavio da su Asanžove navodne akcije „rizikovale veoma ozbiljnu štetu našoj nacionalnoj bezbednosti, u korist naših protivnika, i dovele imenovane ljudske izvore u ozbiljan rizik – ozbiljan rizik – od fizičke povrede i ozbiljan rizik od pritvora.” Asanž je, kako je rekao, „optužen za veoma teško krivično delo“ i navodno je učestvovao u „jednom od najvećih kompromitovanja poverljivih informacija u istoriji naše zemlje“. Blinkenova izjava je bila „u skladu sa onim što je bila američka pozicija“ privatno, izjavio je Albaniz u utorak. Ipak, dodao je da neće odustati od tog pitanja sa svojim američkim kolegama. Asanž, državljanin Australije, trenutno se nalazi u londonskom zatvoru Belmarš. Bori se protiv ekstradicije u SAD, gde se suočava sa 17 optužbi po Zakonu o špijunaži i potencijalnom zatvorskom kaznom od 175 godina. Optužbe protiv Asanža proizilaze iz njegovog objavljivanja poverljivog materijala do kojeg su došli uzbunjivači, uključujući dokumente Pentagona u kojima se navode detalji o navodnim američkim ratnim zločinima u Iraku i Avganistanu, i više od 250.000 diplomatskih depeša koje razotkrivaju napore SAD da – između ostalog – špijuniraju svoje saveznike i uticati na strane izbore. Zakon o špijunaži nikada ranije nije korišćen za krivično gonjenje nekoga ko je objavio – ali nije ukrao – poverljivi materijal. Asanž i njegove pristalice tvrde da je Vikiliksovo objavljivanje ovog materijala zaštićeno Prvim amandmanom Ustava SAD, što je stav koji deli i bivši američki predsednik Barak Obama, čije je Ministarstvo pravde odbilo da podnese tužbu protiv Australijanca jer je zaključilo da nema zakonskog osnova za to. Asanžovo izručenje SAD odobrila je 2020. tadašnja sekretarka unutrašnjih poslova Velike Britanije Priti Patel. Konačnu žalbu na odluku uložio je u junu, nakon što je sudija Višeg suda odbacio svih osam osnova prethodne žalbe.     Poštovani čitaoci, na našem Telegram kanalu možete pratiti sve vesti o specijalnoj operaciji Oružanih snaga Ruske Federacije u Ukrajini, kao i o dešavanjima u Donjeckoj i Luganskoj Narodnoj Republici. Takođe, možete pogledati video snimke, karte i fotografije koje stalno pristižu.
Naš Telegram kanal - https://t.me/vostokvesti
Izvor: RT

Nastavak na Vostok.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.