Izvor: Vostok.rs, 10.Mar.2018, 09:28   (ažurirano 02.Apr.2020.)

RT: Ako bude postignut dogovor sa Pjongjangom biće veoma dobar za svet - Tramp

Izvor: Vostok / RT

Američki predsednik Donald Tramp veruje da je sposoban da postigne sporazum sa Severnom Korejom, koji će biti "vrlo dobar za svet", rekao je on, nakon što je pristao na razgovore sa Pjongjangom po pozivu Kim Džong Una na sastanak.

"Dogovor sa Severnom Korejom je veliki za razvoj, i biće, ako bude postignut, veoma dobar za svet", saopštio je Tramp na tviteru u petak veče, dodajući da vreme i mesto planiranog sastanka još uvek treba utvrditi.


The deal with North Korea is very much in the making and will be, if completed, a very good one for the World. Time and place to be determined.
— Donald J. Trump (@realDonaldTrump) March 10, 2018
Tramp se složio da održi razgovore s Severnom Korejom, a koji se očekuju negde u maju, nakon što je južnokorejska delegacija koja se sastala s Kimom u ponedeljak, predala lični poziv Kima za razgovore sa američkim predsednikom.

Međutim, pre nego što se postigne bilo kakav sporazum između suparnika ili da se sankcije mogu ukinuti, Vašington će zahtevati od Pjongjanga da preduzme "konkretne i proverljive korake" ka denuklearizaciji poluostrva.



"Ovaj sastanak neće biti održan bez konkretnih akcija koje odgovaraju obećanjima koje je napravila Severna Koreja", saopštila je u petak pres sekretar za štampu Bele kuće Sara Sanders.

Objašnjavajući proboj u zastoju korejskih pregovora u Beloj kući u četvrtak, savetnik za nacionalnu bezbednost Južne Koreje Čung Ji Jong je napomenuo da je Kim Džong Un "posvećen denuklearizaciji" i "obećao" da će se uzdržati od bilo kojeg nuklearnog ili raketnog testa dok se ne održe pregovori sa Trampom. Iznenađujuće, prema rečima zvaničnika, Kim je takođe pokazao razumevanje prema američko-južnokorejskim vežbama koje su značajno doprinele tenzijama u regionu.

Dok Sever izgleda kao da je zainteresovan za angažovanje u diplomatiji, SAD tek treba da ponude bilo kakve ustupke ili obećanja.

"Sjedinjene Države nisu učinile nikakve ustupke, ali Severna Koreja je donela neka obećanja", rekla je Sandersova.

"Prvi put posle dugo vremena Sjedinjene Države zapravo imaju razgovore sa pozicije sile, a ne sa položaja slabosti u kojem se Severna Koreja nalazi."

"Mislim da predsednik dobija upravo ono što želi. Dobija priliku da se Severnokorejanci zapravo denuklearizuju", dodala je Sandersova.

Korejski poluostrvo je podeljeno od 1953. godine, nakon što je obustavljen krvavi, trogodišnji sukob između Severa i Juga (saveznika SAD). U istorijskom potezu prema nacionalnom pomirenju, prošlog meseca sportisti dve zemlje su se takmičili zajedno u nekim sportovima na Zimskim olimpijskim igrama u Pjongčangu.

Već mesecima, administracija Trampa primenjuje maksimalni pritisak na Severnu Koreju kako bi Pjongjang obustavio raketni i nuklearni program zemlje. Usled bez presedana sankcija koje su SAD jednostrano nametnule, Vašington je nastavio da održava i vojni pritisak na Pjongjang, upućujući vojsku i tehniku u korejske vode i provodeći letove u blizini severnokorejskog vazdušnog prostora. SAD su takođe jasno stavile do znanja da će, ako diplomatija propadne, biti spremne na vojnu opciju kojom će primorati Severnu Koreju na denuklearizaciju.

Pogledaj vesti o: Twiter

Nastavak na Vostok.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.