Izvor: B92, 15.Jun.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

RRA: NUNS i UNS obmanjuju javnost

Beograd -- Republička radiodifuzna agencija ocenila da su kritike dva najveća udruženja novinara obmanjivanje javnosti.

Nezavisno udruženje novinara Srbije i Udruženje novinara Srbije saopštili su juče da donošenje Etičkog kodeksa novinara prekoračuje nadležnost RRA i da bi njegovim usvajanjem bila ugrožena sloboda medija jer etička pravila nisu stvar vlasti nego autonomnog uređivanja.

NUNS i UNS su naveli da etički standardi novinarske profesije pripadaju >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << isključivo esnafskim udruženjima, medijima i njihovim telima samoregulacije.

RRA je saopštila da je o Nacrtu Etičkog kodeksa koji je izradio Etički komitet RRA 7. juna organizovana javna rasprava kojoj su prisustvovali predstavnici oba udruženja i na kojoj se raspravljalo o sistemu opštih obavezujućih uputstava kojima će se regulisati ponašanje emitera.

"Nije lako razumeti zlu volju i zalaganje za ostatke nereda i haosa koji karakterišu tekst saopštenja NUNS-a i UNS-a i njegov preteći ton. Ipak, svi konstruktivni predlozi i sugestije su, naravno, dobrodošli", navodi se u saopštenju koje je potpisao predsednik Etičkog komiteta Jovan Babić.

Asocijacija profesionalnih emitera Srbije, Udruženje RTV novinara Srbije i Beogradska asocijacija radio stanica takođe su protestovali zbog saopštenja NUNS-a i UNS-a, navodeći da je u pitanju neosnovana kampanja protiv RRA.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.