RISTIĆ: SVE MANJE POVRATNIKA NA KOSMET

Izvor: Kurir, 08.Dec.2010, 16:12   (ažurirano 02.Apr.2020.)

RISTIĆ: SVE MANJE POVRATNIKA NA KOSMET

BEOGRAD - Pomoćnik ministra za Kosovo i Metohiju Branislav Ristić izjavio je da se u srpskoj južnoj pokrajini tokom 2010. vratilo 610 raseljenih, što je samo devet odsto od ukupnog broja i znatno je manje nego prošle godine.

Ristić je na Sedmoj godišnjoj konferenciji Unije izbeglih i raseljenih lica pod nazivom "Potrebe interno raseljenih lica - danas" istakao da je broj povratnika na Kosovo i Metohiju u zadnjih nekoliko godina u znatnom opadanju.

"Broj povratnika je >> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir << u skladu sa situacijom na Kosovu, a to je da je od 1999. zabeleženo više od 7.000 napada na povratnike, a ubijeno je oko 1.000, a 841 Srba kidnapovano", dodao je Ristić.

Prema njegovim rečima, najveći problem je obezbeđivanje održivog povratka na Kosovo, jer ceo proces nije osmišljen dovoljno dobro pa povratnici nemaju posao i žive od socijalne pomoći i prepušteni su sami sebi.

"Na umanjen broj povratnika uticala je i odluka Međunarodnog suda pravde i neizvesna situacija sa stanjem na Kosovu, kao i slučajevi uništvanja imovine raseljenih Srba", dodao je Ristić.

On je kazao da je Ministarstvo za Kosovo i Metohiju izdvojilo sredstva za rekonstrukciju četiri zgrade za kolektivni smeštaj, obnovu 40 povratničkih kuća, kao i da finansijski pomaže 550 porodica.

"Ministarstvo je, takođe, preko fondova EU, obezbedilo tri miliona evra za podšku održivom povratku i nadamo se da će uključivanje evropskih institucija doprineti povećanju sigurnosti ljudi koji odluče da se vrate", naveo je Ristić.

Raste broj raseljenih

Predstavnica Unije izbeglih i raseljenih lica Slavica Milunović istakla je da se u poslednjih 11 godina broj raseljenih lica sa Kosova povećao, dok se broj povratnika smanjio, posebno nakon proglašenja nezavisnosti Kosova.

"Priručnikom za raseljena lica, koji je objavljen 2003. godine, predviđeno je da postoje opštinske radne grupe, uz pomoć kojih bi povratnici mogli aktivno da se uključe i informišu o svemu što ih zanima, ali one u praksi, nažalost ne funkcionišu", navela je Milunović.

Ona je kazala da povratak izbeglica zavisi od političke klime, a da je za uspešan povratak potrebna podrška i uključivanje svih insitucija u taj proces.

"Potrebno je eliminisati politički uticaj na proces povratka, obezbediti transparentnost u radu i sva potrebna finansijska sredstva", dodala je Milunović.

Nastavak na Kurir...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.