Izvor: B92, 14.Dec.2007, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

RIK utvrdio izborne rokove

Beograd -- Republička izborna komisija sinoć je jednoglasno usvojila rokove za sprovođenje izbora za predsednika Srbije, za 20. januar 2008.

RIK je jednoglasno usvojio i uputstvo za sprovođenje Zakona o izboru predsednika Srbije, kao i odluku o obrascima za podnošenje predloga kandidata za predsednika Srbije. Kandidature za predsednika mogu biti podnete do ponoći 30. decembra.

Za kandidaturu je potrebno 10.000 sudski overenih potpisa podrške građana.
>> Pročitaj celu vest na sajtu B92 <<
Kandidat će biti proglašen u roku od 24 sata od prijema kandidature, ako ispunjava uslove, a rok za utvrđivanje liste kandidata je 4. januar u ponoć, dok bi lista kandidata trebalo da bude objavljena u Službenom glasniku 5. januara.

Ukupan broja birača trebalo bi da bude objavljen u Službenom glasniku odmah po prijemu svih rešenja o zaključenju biračkih spiskova, a upis birača u spisak posle njegovog zaključenja biće moguć, po odluci suda, do 17. januara u ponoć, nakon čega će biti objavljen konačan broj birača.

Predstavnik Demokratske stranke Srbije u RIK-u Vladimir Galić tražio je na početku sednice da se RIK "dogovori" da li je predsednik parlamenta Oliver Dulić zakazao izbore po Ustavnom zakonu ili je taj zakon prekršen, ali je posle kraće rasprave povukao taj predlog.

Za izbornu kampanju 421 milion dinara

Za troškove kampanje za predsednicke izbore u Srbiji 20. januara iz budžeta za 2008. godinu će biti izdvojen 421 milion dinara, potvrđeno je danas Beti u Ministarstvo finansija

Zakon o finansiranju političkih partija predviđa da se iz budžeta za kampanju izdvaja 0,1 odsto ukupnih prihoda budžeta, umanjenih za transfer drugim nivoima vlasti i organizacijama obaveznog socijalnog osiguranja.

Prema predlogu budžeta za 2008. godinu, to je 421.666.367 dinara.

Svi kandidati, koje verifikuje Republička izborna komisija, podeliće na jednake delove 20 odsto tih sredstava - 84.333.273 dinara, dok je za naknadu troškova kampanje budućeg predsednika namenjeno 80 odsto - 337.333.094 dinara, odnosno oko četiri miliona evra.

Programski direktor Transapentnosti Srbija Nemanja Nenadić ukazao je ranije u izjavi Beti na manjkavost propisa o finansiranju kampanje jer iz budžeta svi neuspešni kandidati, kao i onaj koji eventualno učestvuje u drugom izbornom krugu računaju na isti iznos, a samo predlagač pobednika na izborima može da dobije nešto više za naknadu troškova izborne kampanje.

On je naveo da se često javlja nedoumica da li je novac koji se iz budžeta dodeljuje nagrada za uspešne kandidate i njihove predlagače ili naknada troškova.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.