Izvor: Blic, 18.Sep.2002, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

RIK postupila diskriminatorno

RIK postupila diskriminatorno

BEOGRAD - Republička izborna komisija nastupila je diskriminatorno jer je jednake slučajeve tretirala različito kada je prihvatila kandidaturu Dragana Radenovića, a odbila kandidaturu Nebojše Pavkovića - ocenio je za 'Blic' portparol CeSID Marko Blagojević. Analizirajući postupke RIK kada su u pitanju ove dve kandidature, Blagojević je rekao da je Komisija prvi put pogrešila kada je nakon što je utvrdila da su dokumenta za kandidaturu >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << nepotpuna, dozvolila Pavkoviću rok da taj nedostatak ukloni, dok Radenoviću to nije dozvoljeno. To je popravljeno, kako dodaje on, kada je taj rok odobren i Radenoviću.

- Kada se utvrde nepotpunosti u dokumentaciji, RIK ima obavezu da kandidatima da rok od 48 sati za dopunu predloga. Nema tu mesta nikakvom glasanju ni preglasavanju, već je to obaveza da se taj rok dopusti kandidatima - istakao je Blagojević. Kada kandidati dopune predloge, kako kaže on, zadatak Komisije je da konstatuje da li su oni ispravili nedostatke.

- Ni tu nema mesta preglasavanju, već ako se konstatuje da su ispravljeni nedostaci, onda se kandidatura prihvata, u suprotnom se odbija - dodao je Blagojević.

Govoreći o dilemi da li su potpisi koji su naknadno dostavljeni validni ukoliko su overeni nakon roka za predaju kandidatura, Blagojević je rekao da se u odluci kojom se odobrava naknadni rok to ne precizira.

- Ako ste im dali naknadni rok, onda oni ne mogu da donesu potpise koji su skupljeni sedam dana ranije. Ukoliko im tražite datume od pre sedam dana, onda ih stavljate pred nemoguć zadatak - istakao je portparol CeSID. Blagojević je naglasio da u određenim slučajevima Komisija ne može da se preglasava. - Vidite da li su doneli dovoljan broj validnih potpisa i ako jesu to konstatujete ili ako nisu konstatujete da nisu ispunili ono što im je naloženo. Ne možete vi da glasate o tome da li je nebo plavo, pa da odlučite da li je tako s obzirom da li je 13 ili 16 ljudi glasalo za to - objasnio je Blagojević. On je ocenio da će 'ovaj slučaj biti lak zadatak za Vrhovni sud Srbije jer oni treba samo da prebroje da li je dostavljen dovoljan broj potpisa i da utvrdi da li su oni autentični. J.B. Pavković čeka rešenje suda

BEOGRAD - Očekujem pozitivno rešenje žalbe koja je upućena Vrhovnom sudu Srbije povodom neprihvatanja moje kandidature od strane Republičke izborne komisije - rekao je juče za 'Blic' Nebojša Pavković. On je istakao da 'ne vidi razloge ovakve odluke Komisije kada je on u predviđenom roku otklonio sve nepravilnosti u vezi sa kandidaturom za predsednika Srbije'.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.