Izvor: B92, 19.Maj.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

RIK o finansiranju stranaka

Beograd -- RIK će večeras razmatrati izveštaj revizora o kontroli utrošenih sredstava za izbornu kampanju za izbore održane 21. januara.

Prema revizorskom izveštaju koji je sinoć podeljen članovima Republičke izborne komisije, navodno je samo Pokret snaga Srbije prekoračio dozvoljeni limit za troškove u kampanji. Ostale stranke su trošile u okviru dozvoljenih granica, a u nekim finansijskim izveštajima pronađeni su samo sitniji propusti.

I dok jedan od >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << članova RIK-a Miodrag Petrović smatra da je revizorski izveštaj sveobuhvatan, neki od stručnjaka procenjuju da u mnogim izveštajima nedostaju pravi podaci između ostalog i o tome koliko se trošilo na reklamni prostor u medijima.

"Revizor je imao uvid u tu dokumetaciju. Takođe, revizor je imao uvid i u izveštaje bankovnih računa koji su bili posebno otvoreni za izbore na ime svake političke stranke. Prema tome, tu je je vršena ta vrsta kontrole. Što se tiče koliko je koliko je ko plaćao minut i sekund na TV zakupa na štampanim medijima, to je pitanje za političke stranke i medije. Po koliko ste vi prodavali sekunde i minute - to vi najbolje znate", kaže Petrović za B92.

Na drugoj strani, programski direktor Transparentnosti Srbija Nemanja Nenadić kaže da je izveštaj koji je ponuđen Republičkoj izbornoj komisiji samo početak, ali ne i završetak priče o ozbiljnoj kontroli finansiranja političkih kampanja.

"Mislim da izveštaj ni izbliza ne pruža pravu sliku o tome u kojoj su meri političke partije poštovale propise i da li su prikpuljale sredstva na zakonit način i da li su prikazale sve troškove. Drugim rečima, ni nakon ovog izveštaja, bilo da ga RIK usvoji ili ne javnost neće imati potpunu sliku o svim tim bitnim pitanjima", kaže Nenadić.

Kao primer Nenadić navodi da je neka stranka mogla da ima kampanju vrednu 100 miliona dinara a da prijavi troškove od svega pet miliona i da to ne samo ostane neprimećeno, već i da uopšte ne bude provereno. On smatra da je razlog za te propuste to što su revizorke proveru ograničile na "dostavljene podatke", ispitujući tako tačnost i međusobnu usaglašenost, ali ne i tačnost stranačkih izveštaja kao celine.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.