Izvor: B92, 15.Dec.2007, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

RIK formira nadzorni odbor

Beograd -- RIK pokrenuo inicijativu za formiranje odbora za praćenje predizbornih aktivnosti učesnika na predstojećim predsedničkim izborima.

Sprejevi iz Amerike

Flašice sprejeva za glasanje nabavljaće se u Americi, jer više niko u regionu, izuzev Srbije i Crne Gore, ne upotrebljava to sredstvo u izbornom postupku, rečeno je na sednici RIK-a.

Planirana je nabavka 18.000 UV lampi i 20.000 flašica sprejeva za obeležavanje prsta birača. Procenjeno >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << je da će se na lampe i sprejeve potrošiti 18,5 miliona dinara bez PDV-a.

Odbor će činiti 10 članova, od kojih će pet imenovati Vlada Srbije, a preostalu polovinu poslanički klubovi u Skupštini Srbije. Na sednici RIK-a u Skupštini Srbije konstatovano je da već duže vreme ne postoji nadzorni odbor čija je uloga veoma važna, jer to telo sprovodi nadzor nad postupcima političkih stranaka i medija i ukazuje na eventualne nepravilnosti u njihovom postupanju.

Inicijativu za formiranje nadzornog odbora pokrenule su Srpska radikalna stranka i Liberalno demokratska partija.

RIK će u pismu premijeru Vojislavu Koštunici i predsedniku parlamenta Oliveru Duliću zatražiti da iniciraju predlaganje kandidata za Nadzorni odbor.

Članovi RIK-a jednoglasno su usvojili predlog da upute dopis predsednici Vrhovnog suda Srbije Vidi Petrović Škero da "u granicama svojih mogućnosti obezbedi predlagačima kandidata najširi pristup sudovima radi overe potpisa".

RIK će od predsednice VSS-a zatražiti da omogući jedinstvenu naplatu taksi za celu teritoriju Srbije i inicira rad sudova tokom vikenda, kako bi predlagači kandidata mogli da overe potpise.

Sednica RIK-a zakazana je za danas, u 18 sati.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.