REZOLUCIJA POZIVA NA KOMPROMIS

Izvor: Kurir, 01.Sep.2010, 14:30   (ažurirano 02.Apr.2020.)

REZOLUCIJA POZIVA NA KOMPROMIS

LONDON - Srbija je Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija (UN) podnela rezoluciju o Kosovu kojom se poziva na kompromis, izjavio je danas za Bi-Bi-Si ministar spoljnih poslova Vuk Jeremić, ističući da dve trećine članica svetske organizacije podržava stav Beograda, dok je Savet bezbednosti podeljen po tom pitanju.

On je u emisiji britanske televizije Hardtok preneo stav Srbije da se ne smeju menjati kriterijumi za uspostavljanje državnosti.

Kako je precizirao Jeremić, >> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir << nove države ne mogu se stvarati otcepljenjem bez saglasnosti matične države.

Srbija samo traži isti tretman koji važi i za sve ostale zemlje sveta, objasnio je Jeremić i podsetio da se Vlada Srbije odrekla upotrebe sile i opredelila za mirno rešavanje problema Kosova.

To je, prema njegovim rečima, prva vlada u istoriji Balkana koja se opredelila za rešavanje problema mirnim putem, umesto silom.

Jeremić je rekao da je potreban dijalog Beograda i Prištine da bi se došlo do kompromisnog rešenja koje je prihvatljivo za sve.

"To mora da bude kompromisno rešenje u kojem jedna od strana ne gubi sve, a druga ne dobija sve", napomenuo je Jeremić.

On je upozorio da se jednostranom deklaracijom nezavisnosti Kosova uspostavlja opasan presedan, koji omogućava i drugim teritorijama da proglase nezavisnost, koristeći iste argumente.

Jeremić je odbacio tvrdnje da je Kosovo jedinstven slučaj i poručio da "rešenje na kojem se sada insistira nije prihvatljivo za Srbiju".

Govoreći o predstojećoj sednici Generalne skupštine UN, Jeremić je rekao da bi na tom zasedanju trebalo da dođe do političkog ishoda procesa započetog traženjem savetodavnog mišljenja Međunarodnog suda pravde o jednostranom proglašenju nezavisnosti Kosova.

Srbija je podnela rezoluciju kojom se poziva na nalaženje kompromisa, istakao je Jeremić i dodao da dve trećine članica UN podržavaju stav Srbije, dok je Savet bezbednosti podeljen oko pitanja Kosova.

Podsećajući da je strateški cilj Srbije članstvo u Evropskoj uniji (EU), Jeremić je rekao da Srbija, u pogledu Kosova, ima ustavne i demokratske obaveze.

Na tom planu Beograd će raditi sa kosovskim Albancima i međunarodnom zajednicom, zaključio je Jeremić.

Nastavak na Kurir...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.